URFA’NIN GÖBEKLİ TEPESİ

0
URFA’NIN GÖBEKLİ TEPESİ
Göbekli Tepe gizemli büyüsüyle  hayran bırakıyor; herkes bu tepeyi ziyarete gidiyordu.
Başrollerini Beren Saat ve Mehmet Günsur’un paylaştığı Netflix’in meşhur dizisi Atiye ’den sonra oraya ilgi daha da arttı ve herkes akın etmeye başladı.
Diziyi izleyenler bilir paralel evren anlatılmaktadır. Öyle güzel anlatılmış ki bu tarihi dokular Göbekli Tepeye nasıl bunca yıldır hiç gitmedik diye kendimizi sorguladık.
Gelin birlikte Göbekli Tepeyi inceleyelim.
Göbekli tepe; Türkiye’nin Şanlıurfa ilinde 18 km kuzeydoğusunda Örencik köyü yakınlarında bulunur.
Ü1963 yılında, İstanbul ve Chicago Üniversitelerinin ortaklığıyla gerçekleştirilen bir yüzey araştırması sırasında keşfedilmiş ve “V52 Neolitik Yerleşimi” olarak tanımlanmıştır. Alanın gerçek değeri, 1994 yılından sonra başlatılan kazı çalışmaları ile ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu çalışmalar sonrasında, Göbekli Tepe’nin 12000 yıl öncesine uzanan bir kült merkezi olduğu anlaşılmıştır.
UNESCO tarafından 2011 de Dünya Mirası geçici listesine alındı ve 2018 de kalıcı listeye girdi.
Göbekli tepe, Neolitik Çağ’a ait bir tapınaktır. Cilâlıtaş Çağı olarak da bilinen Neolitik Çağ’dan günümüze kalan tarihi alanın yaşının 12.000 olduğu düşünülüyor. Pek çok kaynakta yerleşim yeri olarak kabul görse de bilim insanları tarafından yapılan Göbekli tepe araştırmaları, bu noktanın avcı-toplayıcıların inanç sistemleri doğrultusunda oluşturdukları bir buluşma noktası, avlanma ve dönemin önemli bir ihtiyacı olan takas için inşa edilmiş bir nokta olduğunu göstermektedir.
1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversiteleri iş birliği ile bölgede yapılan “Güneydoğu Anadolu Araştırma Projesi” sırasında bulundu. Göbekli Tepe’nin keşfi 1963 yılında olsa da kazı çalışmaları 1995 yılında başladı. Araştırmalar günümüzde hala devam ediyor.
Göbekli tepedeki 8 Detaylar
1 Sütunların ağırlığı 40 ile 60 ton arasında değişiyor.
2 Döneminin ilerisinde bir mimari teknik kullanılmış.
3 Sütunların üzerinde yılan, yaban domuzu ve ördeği gibi hayvan kabartmaları bulunuyor.
4 Buğdayın ana yurdu Göbekli tepe kabul ediliyor.
5 Bira üretimi için tarım yapıldığı düşünülüyor.
6 Göbekli tepe kaşifi: Klaus Schmidt
7 Göbekli tepe, insan eliyle saklanmış olabilir.
8 Sıvı geçirmeyen zeminler
Hazır Göbekli Tepe’den bahsetmişken size Netflix’in Atiye dizisini öneriyorum. 3 sezondan oluşan dizi tarihi dokuları da ele almaları sebebiyle izleyiciyi sürüklüyor. Kurgusu farklı birçok detayı görebileceğiniz sıkılmayacağınız türden bir dizi.
Sizlere iyi seyirler.

Atay BARBUROĞLU/Yazar-Sanat Eleştirmeni

Atay BARBUROĞLU/kentekrani

Youtube Kanalına Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 06 Kasım Ekim 2021

Yazarın Tüm Yazıları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here