İSA’NIN DOĞUM YERİNDE NOEL KUTLAMASI YERİNE GAZZE HÜZNÜ 

0

İSA’NIN DOĞUM YERİNDE NOEL KUTLAMASI YERİNE GAZZE HÜZNÜ 

Filistin’de Batı Şeria’daki Beytüllahim’de Christmas dönemlerinde ayinlerin, kutlamaların çeşitli etkinliklerin yapıldığı Kutsal Doğum Kilisesi’nin bulunduğu Manger Meydanı bu yıl neredeyse bomboş.

İncil’e göre Beytüllahim Hazreti İsa’nın doğum yeri. Burada doğduğu mekan olduğuna inanılan yerde Kutsal Doğum Kilisesi bulunuyor.

Gazze’nin İsrail’in ağır bombardımanı ve saldırısı nedeniyle Hazreti İsa’nın doğum gününde doğduğu yerde herhangi bir etkinlik yapılmadı, yapılmayacak. Kutsal Doğum Kilisesi’nin içinde bulunduğu meydanda her yıl yerleştirilen ve ışıklandırılan noel ağacı da bu yıl kurulmadı.

Yukarıda, bu Noel döneminde Beytüllahim’deki Kutsal Doğum Kilisesi ve Manger Meydanı. Aşağıdaki fotoğraf ise geçen yılki Noel döneminde çekildi.

KİLİSEDEKİ SESSİZ PROTESTO 

İşgal altındaki Batı Şeria’da ve  Kudüs’te yaşayan Hristiyan Filistinliler her yıl umut ve neşe ile anılan Noel döneminde bu kez hem hüzünlüler hem de öfkeliler.  Hatta Beytüllahim’deki Evanjelist Luteryen Noel Kilisesi’nde sanatsal bir protesto enstelasyonu bile kurulmuş. Gazze’deki enkazı temsil eden taşların arasında Filistin’in simgesi siyah beyaz kefiyeye sarılı bebek İsa, kiliseyi ziyaret edenlere sessizce hem “Gazze’de bebekler çocuklar ölmesin” mesajı veriyor hem de İsrail bombardımanını protesto ediyor.

Beytüllahim’deki Evanjelist Luteryen Noel Kilisesi’nde Hz. İsa’nın doğumunu temsil eden sahne. Gazze’deki enkazı simgeleyen taşlar arasında Filistin’i simgeleyen siyah beyaz kefiyeye sarılmış bebek İsa.

Bu arada Kudüs’teki kiliselerin başkanları da bölgedeki cemaatleri “gereksiz bayram faaliyetleri”nden vazgeçmeye, kutsal topraklarda adil ve kalıcı barış için dua etmeye çağırdılar. 

Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın 2022 İnanç Özgürlüğü Raporu’na göre Batı Şeria’da 50,000 Hristiyan Filistinli yaşıyor. Gazze’de ise Hristiyan Filistinli sayısı 1,300. Hristiyan Filistinlilerin çoğunluğu Filistin dışında yaşıyor.