Nijerya’nın Kaduna eyaletindeki saldırılarda en az 40 kişi öldü

0

Nijerya’nın Kaduna eyaletindeki saldırılarda en az 40 kişi öldü

Yetkililer, , Pazar gününden bu yana Nijerya’nın kuzeybatısındaki bir askeri üssün de şüpheli cihatçılar tarafından saldırıya uğradığı iki köyde silahlı kişilerce düzenlenen iki saldırıda 40’tan fazla kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Orta ve kuzeybatı Nijerya’da yaylacılık yapan çobanlar ve yerleşik çiftçiler arasında yıllardır doğal kaynaklar için şiddetli bir rekabet var ve ikincisi ilkini çiftlik hayvanlarıyla topraklarını yağmalamakla suçluyor.

200 milyonluk bu ülkede iklim değişikliği ve nüfus patlamasıyla daha da kötüleşen, ara sıra meydana gelen şiddet, ağır silahlı haydutların saldırıları ve topluluklar arasında sonu gelmeyen misillemelerle ciddi bir güvenlik krizine yol açtı.

Yerel olarak “haydutlar” olarak bilinen suç çeteleri, köyleri yağmalıyor, çiftlik hayvanlarını çalıyor ve fidye için adam kaçırma olayları gerçekleştiriyor.

UNICEF’e göre bu yıl bu çeteler okulları ve üniversiteleri hedef alarak 1.400’den fazla öğrenciyi kaçırdı.

Kuzeydoğudaki cihatçı gruplarla bağlantılar birkaç yıldır belgelenmiş olmasına ve son haftalarda yoğunlaşmış gibi görünmesine rağmen, bu suç grupları ideolojik bir motivasyona sahip değiller.

Nijerya ordusu açıklamasında, Batı Afrika’daki İslam Devleti (Iswap) şüphelilerinin ve suçluların Pazar günü Nijerya’nın en kuzeybatısındaki Sokoto eyaletindeki üslerinden biri olan Burkusuma kampına saldırdığını söyledi.

Iswap sığınağı, son 12 yıldır cihatçı isyanın boğuştuğu kuzeydoğu Nijerya’da, “haydutların” faaliyet gösterdiği kuzeybatı Nijerya’dan yüzlerce mil uzakta.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here