İngiltere, 957 yıl önceki sayıya ulaşarak 2 milyonu aşan geyikleri azaltmanın yollarını arıyor.

0

İngiltere, 957 yıl önceki sayıya ulaşarak 2 milyonu aşan geyikleri azaltmanın yollarını arıyor.

Ülkede, Koronavirüs kısıtlamalarında avcılığın durma noktasına gelmesi, geyikle beslenen yırtıcı hayvanların bulunmaması nedeniyle 2 milyonu aşan geyiklerin ekosisteme etkileriyle başa çıkmanın yollarını aranıyor.

İngiltere Avcılık ve Doğa Koruma Derneği BASC’nin geyik popülasyonunun sürdürülebilir seviyeye getirilmesine ilişkin paylaştığı tavsiyelere göre, yıllık 350 bin geyiğin avlanması gerekiyor. Edwards, avlanan hayvanların etinin daha geniş kitlelere ulaştırılmasıyla hem ekonomiye katkı sağlanacağını hem de ihtiyaç sahiplerine destek olunacağının altını çizdi.

Ülkede cinsiyete göre dönemsel ya da bölgesel olarak av yasağı olsa da 12 ay geyik avı yapılabiliyor. Avlanan geyikler, “game” adı verilen geyik kasaplarına satılırken buradan da büyük oranda yemek firmalarına, otellere ve restoranlara satılıyor.

Ülkenin tanınmış geyik mezbahalarından Vicars Game’in 1962’den beri bu mesleği icra eden tecrübeli kasaplarından Alan Hayward, salgından sonra kesimhaneye gelen geyik sayısında yüzde 30 artış olduğunu, “Geyik o kadar çok ki avcılar başa çıkamıyor.” sözleriyle ifade etti.

Hayward, geyik miktarının artmasıyla fiyatlarda düşüş olduğunu belirterek geyik etinin İngiltere’de kuzu ve dana etinden daha ucuz hale geldiğini söyledi.

Bir diğer geyik mezbahası Hampshire Game Müdürü Stephen Crouch, fiyatların 2018’e göre neredeyse yüzde 50 düştüğüne işaret etti.

Crouch, salgın öncesi yıllık 15 bin geyik alırken bu yıl 20 ila 25 bin geyik aldıklarını kaydetti. Fiyatların düşmesiyle geyik etinin ihtiyaç sahiplerine gönderilmeye başlandığını belirten Crouch, “Gıda yardımı yapan dernekler bizden 1,5 ton geyik eti alıp ihtiyaç sahiplerine dağıttı.” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here