‘Bir de rahmetliye’ soralım’ diye ölen kişilerin sanal versiyonuyla konuşma gerçek mi oluyor?

0

‘Bir de rahmetliye’ soralım’ diye ölen kişilerin sanal versiyonuyla konuşma gerçek mi oluyor?

Yapay zekadaki gelişmeler, insanların ölen sevdikleriyle telefon, görüntülü sohbet veya sesli asistan aracılığıyla konuşmasına olanak tanıyor.

Yapay zekadaki (AI) ilerlemeler artık insanların mezarın ötesinden sevdikleriyle etkileşime girmesine ve sohbet etmesine izin veriyor.

Kaliforniya merkezli HereAfterAI dahil olmak üzere birçok şirket, gerçek insanların sanal versiyonlarını oluşturmak için AI sohbet botlarına ve sesli asistanlara güç veren teknolojiye benzer bir teknoloji kullanıyor.

Bir mobil uygulama olarak sunulan HereAfterAi, sohbet edebilen etkileşimli avatarlar oluşturmak için fotoğraflar, video röportajlar ve ses kayıtları kullanıyor.

Los Angeles’ta bulunan You, Only Virtual da, “sevdiğiniz kişiyle aranızdaki ilişki dinamiklerini sohbet yoluyla yeniden yaratmaya – biri vefat ettiğinde otantik iletişim sağlamaya” çabalıyor.

Tel Aviv, İsrail merkezli Hour One , herkesin canlı insanlardan herhangi bir ‘girdi’ almadan “kamera önünde” konuşabilen tamamen dijital bir klonunu oluşturmasına olanak yaratıyor .

Alan Turing’in 1950 tarihli ” Computing Machinery and Intelligence ” adlı makalesinde kendi adını taşıyan testini tanıtmasından bu yana, insan dijital düşünce kalıplarının klonlanması yapay zekanın Kutsal Kâsesi olarak görülüyor .

Veri bilimcilerin yapay zeka geliştirmede karşılaştıkları en kritik engellerden biri, yaratıcı düşünceyi yakınsak ve ıraksak düşünceye ayırmakt .

Yakınsak düşünme, hafıza ve mantığı kullanarak sorunlara somut çözümler bulmaktır. Iraksak düşünme, bir sorunu çözmek için birden fazla olasılığı keşfetme sürecidir ve çok daha serbest ve kendiliğindendir.

Önceki yapay zeka nesilleri, ıraksak düşünmede zayıf performans gösterdi, ancak teori ve pratik önemli ölçüde ilerledi . 2016’da Benjamin adlı bir New York Üniversitesi yapay zeka makinesi , kurgusal bir kısa film olan ” Sunspring ” için bozuk bir senaryo yazdı.

O zamandan beri AI teknolojisi, oyundan müziğe ve gazeteciliğe kadar her şeyi yaratmada artan kullanım ve beceri gördü. Ağustos ayında geniş yankı uyandıran bir etkinlikte, Capitol Music Group, ırksal klişeleştirme nedeniyle eleştirildikten sonra FN Meka adlı bir AI rapçi ile sözleşme imzaladı.

İnsanların ikna edici dijital kopyalarını oluşturmak, istemlerden anlamı çözebilen ve açık metinle yanıt verebilen büyük yapay zeka dil modellerinin (LMM’ler) kullanımına dayanır. En popüler iki tanesi, OpenAI’den GPT-3 ve benzersiz konuşma modellerini taklit edecek şekilde özelleştirilebilen Google’ın LaMDA’sıdır

Ses klonlamadaki ilerlemelerle birleştiğinde bu, giderek daha gerçekçi ama gerçek olayların ve ifadelerin tamamen yanlış versiyonları olan Deepfakes’in yaratılmasına yol açtı.

Yapay zeka dijital klonlamanın kullanımı, insanların yas tutma süreciyle başa çıkmalarına yardımcı olmanın bir yolu olarak önerilmiş olsa da, hem ölüm öncesi hem de ölüm sonrası rıza ve mahremiyetle ilgili sorunları gündeme getiriyor.

Fikri mülkiyet ve veri sahipliği yasal bir gri alana giriyor, yani yapay zeka tarafından oluşturulan içerik, gerçek insanlar tarafından üretilen içerikle aynı yasal haklara ve felsefi statüye sahip mi?

Bu teknolojinin anılar, inançlar ve kişisel tercihlerle ilgili kullanımı, bazı eleştirmenler tarafından mahremiyetin büyük bir ihlali olarak görülüyor. Astaire’in on yıl önce ölümüne rağmen, dansçının benzerliğinin mülkü tarafından ticari amaçlarla lisanslandığı 1997 Fred Astaire Dirt Devil reklamını çevreleyen öfkenin de kanıtladığı gibi, sömürücü olarak da görülebiliyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here