EVCİL KEDİ, KÖPEK, GELİNCİK: MİKROÇİP İÇİN SON TARİH 31 ARALIK… UYGULAMA NASIL OLACAK?

0

EVCİL KEDİ, KÖPEK, GELİNCİK: MİKROÇİP İÇİN SON TARİH 31 ARALIK. PEKİ, UYGULAMA NASIL OLACAK?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından evde bakılan kediler, köpekler ve gelinciklere mikroçip uygulaması başlatılmıştı.

1 Ocak 2021’de başlatılan uygulama kapsamında 393 bin üzerinde hayvan kayıt altına alındı.

Hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydedilen uygulamada Bakanlık son tarihi açıkladı.
31 Aralık 2022’ye kadar hayvanların kayıt alıntına alınması çağrısında bulunan Bakanlık, evcil hayvanların kayıt altına alınmaması durumunda 1634 lira idari para cezası uygulanacağını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sitesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tarım ve Orman Bakanlığı, 24 bin 872’si tehlike arz eden köpek olmak üzere 393 bin 771 evcil hayvanı mikroçip uygulamasıyla kayıt altına aldı. Mikroçip teknolojileri dünya genelinde vahşi veya evcil hayvanların takibini sağlamak için de kullanılıyor.

Türkiye’de evcil hayvanların istenmeyen olaylara karışmasını önlemek amacıyla evde bakılan kediler, köpekler ve gelinciklere mikroçip uygulaması hayata geçirildi.

Bu kapsamda, 1 Ocak 2021’den bugüne kadar 162 bin 75 kedi, 231 bin 685 köpek ve 11 gelincik olmak üzere toplam 393 bin 771 ev hayvanı mikroçip uygulanarak kayıt altına alındı.

Mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET), hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor.”

Bakanlık son tarihi de açıkladı.

31 Aralık 2022’ye kadar hayvanların kayıt alıntına alınması çağrısında bulunan Bakanlık, evcil hayvanların kayıt altına alınmaması durumunda 1634 lira idari para cezası uygulanacağını açıkladı.

UYGULAMA NASIL OLACAK?

  • Mikroçip uygulaması özel ya da resmî kurumlarda çalışan veteriner hekimler tarafından yapılacak
  • Pirinç tanesi boyutundaki mikroçip özel bir iğne aracılığı ile kedi ve köpeklerin kürek kemiklerinin arasında kalan derinin altına yerleştirilecek
  • Yerleştirilen çip üzerinde 15 haneli bir kod bulunmaktadır. Bu kod evcil hayvanın bilgileri ile eşleştirilir.
  • İşlem sonrasında mikroçip numarası ve evcil hayvan bilgileri uygulamayı gerçekleştiren veteriner hekim tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’na bildirilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here