Ölü bulunup gömülen bir erkek, 74 yıldır bir ülkenin en büyük gizemini oluşturuyordu

0

Ölü bulunup gömülen bir erkek, 74 yıldır bir ülkenin en büyük gizemini oluşturuyordu

Avustralya’daki araştırmacılar, ‘Somerton Erkeği’ nin gizeminin 74 yıl sonra çözüldüğünü söylüyor

1948’de Adelaide sahilinde ölmüş halde bulunan erkek hakkında bugüne dek terk edilmiş aşıklar ve soğuk savaş casusları gibi ‘komplo’ teorilerine neden olmuştu.

Avustralya’daki Somerton sahilinde cebinde yarısı içilmiş bir sigara ve elinde Farsça şiirle oturmuş halde ölü bulunan ve 1948’den bu yana kim olduğu bilinmeyen ‘Somerton Erkeği’ nin kimliği sonunda teşhis edildi.

Ülkenin en büyük gizemi olarak bilinen vaka açıklığa kavuşturulmuş oldu.

Sahilde yürüyüş yapanlar tarafından oturur halde ölü bulunan adamın cebinde otobüs ve tren biletleri, sakız, kibrit, tarak, sigara ve bir Farsça şiir bulunmuş ancak kimlik kartı ya da cüzdan bulunamamıştı.

Takım elbisesindeki etiketler kesilmişti ve adli tıp uzmanları adamın zehirlendiğinden şüpheleniyordu.

Somerton sahilinde bulunduğu için Somerton Erkeği olarak anılan şahsın yanında anlamsız gibi görülen bazı yazıların yer aldığı bir not keşfedilmişti.

Elinde ise üzerinde ‘Tamam Şod’ (Farsça ‘bitti’ anlamında) yazılı bir kağıt bulunuyordu.

Somerton Adamı’nın kim olduğunu bulabilmek için parmak izleri tüm dünyaya gönderildi ancak hiçbir iz yoktu.

1949’da Adelaide mezarlığına gömüldüğünde, mezar taşına şu ifadeler yazıldı:

“Somerton Sahili’nde bulunan bilinmeyen adam burada yatıyor.”

Hakkında çok sayıda komplo teorisi üretilen, hatta Rus ajanı olduğu bile iddia edilen ‘Somerton Adamı’nın kimliğini belirlemek için geçen yıl polis yeni bir soruşturma başlattı ve ölümünden 70 yıl sonra gerçeği bir araştırmacı ortaya çıkardı.

Adelaide Üniversitesi’nde görev yapan akademisyen Derek Abbott’a göre, 1 Aralık 1948’de Somerton sahilinde ölü bulunan adam, Melbourne’da dünyaya gelen, Carl Webb isimli bir elektrik mühendisiydi.

Abbott, Somerton Adamı’nın saçından alınan DNA örneklerini inceledi ve bu DNA’yla ilişkili olan bir aile buldu.

4 bin isim arasında Carl Webb’in ismi öne çıktı. Kayıtlara göre Carl Webb, Melbourne’da doğmuş, ancak hakkında herhangi bir ölüm bildirimi yapılmamıştı.

Abbott, 6 kardeşten en küçüğü olan Carl Webb’in Dorothy Robertson isimli bir kadınla evlendiğini ancak daha sonra ayrıldıklarını belirterek, “Kadın ayrıldıktan sonra Güney Avustralya’ya yerleşmişti. Carl Webb’i buraya getiren de büyük ihtimalle buydu” dedi.

Güney Avustralya Emniyeti konuya dair henüz açıklama yapmasa da kimlik teşhisini doğrulaması bekleniyor.

Somerton Adamı Vakası
Somerton Adamı Gizemi olarak da bilinen Tamám Shud davası, saat 6.30’da ölü bulunan kimliği belirsiz bir adamın çözülememiş vakasıdır.

Polisin çektiği ceset fotoğrafı, 1948

Aralık 1948, Adelaide, Güney Avustralya’nın hemen güneyinde Somerton Park plajında bulunmuştur. Dava, aylar sonra adamın pantolonunun fob cebinde bulunan bir kağıt parçasına basılan “bitmiş” anlamına gelen Farsça tamám shud ifadesinden sonra adlandırılmıştır. Kağıt, 12. yüzyıl şairlerinden olan Ömer Hayyam tarafından yazılan Rubaiyat’ın bir kopyasının son sayfasından yırtılmıştır.

Tamam birçok resmi raporlarda geçmiş olmasına rağmen Taman olarak yanlış yazılmıştır ve bu hata genellikle medyada isim hakkında karışıklığa yol açmaya devam ettirilmiştir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here