📽️El Niño ve La Niña nedir?

0

📽️ El Niño ve La Niña nedir?

El Niño ve La Niña, Dünya’nın iklim sistemindeki en büyük dalgalanmayı tanımlayan ve tüm dünyada sonuçları olabilecek terimlerdir.

El Niño nedir?

‘El Niño’ adı, genellikle orta doğu ekvatoral Pasifik’te yoğunlaşan, birkaç yılda bir meydana gelen deniz yüzeyi sıcaklığındaki ısınmayı tanımlamak için yaygın olarak kullanılır.

El Niño, tropikal doğu Pasifik’teki deniz sıcaklıklarının uzun vadeli ortalamanın 0,5 ° C üzerine çıkmasıyla ilan edilir. El Niño, ortalamadan daha sıcak olan tropik doğu Pasifik’te güçlü bir şekilde hissedilir.

El Niño’nun etkileri genellikle Aralık ayında zirveye ulaşır; “oğlan” adının , yüzyıllar önce Perulu balıkçıların hava olayını yeni doğan İsa’nın adını vermeleriyle ” El Niño de  Navidad ”  olarak ortaya çıktığı düşünülüyor .

La Niña nedir?

‘La Niña’ veya “kız”, ekvator Pasifik’te ortalama deniz yüzeyi sıcaklığından daha soğuk dönemler gören dalgalanmanın karşı tarafı için benimsenen terimdir. ‘La Niña’ ilan etme koşulları farklı kurumlar arasında farklılık gösterir, ancak bir etkinlik sırasında deniz sıcaklıkları genellikle ortalamanın 3-5 ° C altına düşebilir . Tropik doğu Pasifik’te ortalamadan daha soğuk ve daha kuru bir hava yaşanıyor.

Koşullar uzun vadeli ortalamaya daha yakın olduğunda (+/- 0,5 ° C içinde) döngünün nötr aşamaları da vardır.  Bunlar, döngüde ısınma veya soğuma periyodu içinde olabilir. Tüm yılların yaklaşık yarısı nötr olarak tanımlanmaktadır.

Araştırmalar, El Niño ve La Niña döngüsünün tüm dünyada etkileri olduğunu göstermeye yardımcı oldu.

Örneğin El Niño yılları, Birleşik Krallık’ta kışların daha soğuk geçmesi riskini artıran faktörlerden biridir.

El Niño’nun Kuzey Atlantik’teki tropik fırtınaların gelişimini sınırladığı düşünülüyor, aynı şekilde La Niña da gelişimi artırabilir. Artık bu etkileri daha iyi anlıyor ve birçoğunu iklim modellerimizde yeniden üretiyoruz.

Bu olaylar, iklim sisteminde birkaç ay süren yaygın değişikliklerle ilişkilidir ve altyapı, tarım, sağlık ve enerji sektörleri gibi şeyleri etkileyen önemli insan etkilerine yol açabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here