YAPAY ZEKA KEDİLERİN YÜZ İFADELERİNİ OKUYUP DERDİNİ TESPİT EDİYOR

0

YAPAY ZEKA KEDİLERİN YÜZ İFADELERİNİ OKUYUP DERDİNİ TESPİT EDİYOR

Kedilerin yüz ifadelerinin bazılarından duygularını, hallerini anlayabiliyoruz. Ama hepsini değil. Özellikle de ağrıları ya da sıkıntıları olduğunda yüz ifadelerinin nasıl olduğunu genelde bilmiyoruz.

Scientific Amerikan adlı derginin internet portalında yayımlanan bir habere göre, Almanya’nın Hannover kentindeki Veterinerlik Üniversitesi ve İsrail’deki Hayfa Üniversitesinden veteriner hekimler ve yapay zeka araştırmacıları bir süredir kedilerin yüz ifadelerinin yapay zeka ile değerlendirilmesi üzerinde çalışıyorlar.

Kedilerin acılarını veya ağrılarını yüz ifadelerinden yansıttıkları yapılan araştırmayla ortaya konmuştu. Ayrıca kedilerin 276 ayrı yüz ifadesinin olduğu da saptanmıştı.

Araştırmacılar bir veteriner kliniğinden yararlanarak kedilerin yüz ifadelerindeki manayı çözümleyebilecek yapay zekayla ilgili iki öğrenme algoritması oluşturdular.

Algoritmalardan biri kulakları, gözleri ve ağzı içeren 48 noktayı kullanarak yüz kaslarındaki kasılmalara, diğer algoritma ise tüm yüzdeki kas kasılmalarına odaklandı. Sonuçta yapay zekânın, kedi ifadesinin anlamına dair %77 oranında doğru tahminlerde bulunduğu ortaya çıktı. Bu da teşhis için bilimsel olarak yeterli bir orandı.

Bu aşamadan sonra araştırmacılar akıllı telefonlarda bir mobil uygulama geliştirmeye çalışıyorlar. Uygulama hizmete girdiğinde kedinin sıkıntılı olduğunu tahmin eden “evdeki arkadaşı veya misafiri”, yüzünün fotoğrafını çekip acısı veya ağrısı olup olmadığını anlayabilecek. Sonra da devreye veteriner hekimler girecek.