ORTADOĞU’DA BİR İLK!

0

KUVEYT ANAYASA MAHKEMESİ “KARŞI CİNSİ TAKLİT SUÇU”YLA İLGİLİ YASAYI İPTAL ETTİ.

Oğuz HAKSEVER

Kuveyt Anayasa Mahkemesi, transeksüellerin soruşturmaya tabi tutulmasını hükme bağlayan yasanın kişisel özgürlüğe aykırı olduğuna karar verdi.

“Madde 198” olarak bilinen söz konusu kanuna istinaden polis  “eşcinsel görünümlü” diye yorumladığı kişileri gözaltına alabiliyordu. Hatta aktivistlere göre, sesi ve konuşması kadınsı diye gözaltına alınanlar bile oluyordu.

2007 yılında Kuveyt Parlamentosu’nda kabul edilen yasa, “edepsiz beden dili” veya “karşı cinse özenme davranışları”nı suç olarak tanımlamış, 1 yıla kadar hapis cezası ve para cezası hükmü getirmişti.

 

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına kadar “karşı cinse özenmenin” suç olduğu Kuveyt’ten bir enstantane.

BİR TRANSSEKSÜEL’İN HAPSEDİLMESİ VE GÖRDÜĞÜ KÖTÜ MUAMELE İLE BAŞLADI.

Kuveyt Anayasa Mahkemesi’nin kararına giden süreç, 2019 yılında Kuveytli bir transeksüelin sınırda polis tarafından gözaltına alınmasıyla başlamıştı. Maha el Mutairi adlı kişi tutuklanmış hapis ve para cezası cezası almış ve erkekler hapishanesine konulmuştu. Konu Kuveyt’te tartışılmış, ülkedeki diğer transseksüellerin de desteğiyle Anayasa Mahkemesi’ne intikal etmiş, 2021 yılında yüksek mahkeme dosyayı ele almaya karar vermişti.

Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Lynn Maaouf, söz konusu gelişmeyi “büyük bir gelişme” olarak niteledi. Maalouf, yüksek mahkemenin yasayı iptal etmesinin yeterli olmayacağını uygulamanın da kişisel özgürlüklere uygun olması gerektiğini belirtti.

Kuveyt’teki gelişme, içeriği açısından bir ilk. Zira Kuveyt Anayasa Mahkemesi, cinsel tercihi bir kişisel özgürlük olarak tanımlamış oluyor.

Kuveyt Parlamentosu’nda, 2007 yılında kabul edilen bir yasayla “edepsiz beden dili” ve “karşı cinse özenmek” suç sayılmıştı.

ORTADOĞU’DA LBGTLERİN DURUMU.

Ortadoğu’da eşcinsellik İsrail, Ürdün, Lübnan, Kıbrıs, Bahrain, Irak ve Filistin’de yasa dışı sayılmıyor. 17 ülkenin 10’unda ise -Kuveyt henüz dahil- suç olarak kabul ediliyor. Suudi Arabistan ve İran’da ise ölüm cezası bile söz konusu olabiliyor.

Yasaklı ülkelerde transseksüellikte ise durum farklı. Ameliyata fetvalarla izin verilebiliyor. Ancak LBGT çevrelerine göre bu çok uzun ve zorlu bir süreç.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here