Kendini, “Özgür, özgün, kuralları bozan ama mutlu” bir ‘resim’ olarak tanımlayan bir ressam:Özge Gürkan…

0

Kendini, “Özgür, özgün, kuralları bozan ama mutlu” bir ‘resim’ olarak tanımlayan bir ressam:Özge Gürkan…

Özge Gürkan ile Yazarımız Atay BARBUROĞLU bir söyleşi yaptı…

İstanbul Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Özge Gürkan, reklam ve iletişim sektörlerinde çalıştı. Profesyonel yaşamı sırasında renk ve biçim denemeleri üzerine yoğunlaştı. Hat Sanatı eğitimi de alarak edebi değerler ve sanatın ritimsel diline dair uygulamaların paralelinde en büyük tutkusu olan resim alanına yöneldi.

Resime olan ilginiz tam olarak ne zaman başladı?

Çocukluğumdan beri hem resim hem edebiyat hayatımın içinde yoğun şekilde yer aldı. Benim için bir hobi ya da meslek olmalarının ötesinde çok daha fazlasını ifade ediyorlar. Sanat ve edebiyat kendimi ifade etme araçlarım diyebilirim. Bu yüzden kendimi bildim bileli bende var olan ve zaman içerisinde gelişip ilerleyen bir ilgi söz konusu.


Sanat sizde neyi çağrıştırıyor?

Sanat ruhun dışa vurumu. İçinden geçtiğim her hissi, her duyguyu dışa vurduğum, sonsuz özgürlük alanım. Ben sanatımı icra ederken orada sadece en yalın halimle ben varım. Hiçbir sıfat taşımadığım, hiçbir kural kabul etmediğim ve etmek zorunda olmadığım, sadece ruhumu ortaya koyduğum özelim.
Bir sanat eserinin değeri onun izleyicisinde uyandırdığı hislerle orantılı. Sanatçı ve izleyici arasında kurulan bu bağ salt yetenekle sanatı ayıran ince bir çizgi aslında. Benim için sanat tamamıyla bir ruh işi.

Resim olsaydınız ne anlatmak isterdiniz?

O zaman da şu an resimlerimde anlattıklarımı anlatırdım… Özgür, özgün, kuralları bozan ama mutlu bir resim olurdum sanırım.

Renklerin bütünleşmesini hangi duyguyla sağlıyorsunuz?

Ben özüme bağlı kalmakla birlikte biraz değişken, farklılıkları seven ve bunlardan beslenen bir yapıdayım. Renkler de benim için bireylerin içinde taşıdığı farklı duyguları, farklı değerleri, farklı yönleri simgeliyor. Mutlak bir doğru yok, mutlak bir mutluluk yok, hayatta her şeyin geçişken ve değişken olduğunun bilinciyle renklerin harmonisini seviyorum. Bu yüzden o bütünleşmeyi sağlayan tamamen benim içsel dünyam diyebilirim.

En sevdiğiniz ilham aldığınız Ressam kimdir?

Yurtiçinde ve yurtdışında sevdiğim çok fazla ressam var ama en sevdiğiniz ve ilham aldığınız dediğinizde cevabım “herkes ve hiç kimse” olurdu. Ruhuma dokunan her şey ve herkes benim için bir ilham kaynağı olabilir ama tek bir kişi ve teknik üzerinden örnek veremem.


İyilik için sanat derneği ile birlikte çalışma fikri nasıl oluştu? 

İyilik İçin Sanat Derneği’nin Atölye Cer projesinde yer alan sanatçılarındanım. Sanat yaparken bir taraftan da sanata ve sanatçılara destek sağlıyor olmak çok keyifli ve manen çok tatmin edici bir duygu. Derneğimizin benim de sanatsal yaşamıma gerek görünürlük gerekse iletişim anlamında yadsınamayacak katkıları oldu. Bu bağlamda İyilik İçin Sanat Derneği’nin bende yeri ayrıdır ve her zaman ortak projelerde yer almaktan mutluluk ve onur duyacağım bir yapının içerisinde olduğumu söyleyebilirim.

Özge Gürkan Kimdir?

Özge Gürkan, İstanbul Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olduktan sonra, reklam ve iletişim sektörlerinde çalıştı. Profesyonel yaşamı sırasında renk ve biçim denemeleri üzerine yoğunlaştı. Hat Sanatı eğitimi de alarak edebi değerler ve sanatın ritimsel diline dair uygulamaların paralelinde en büyük tutkusu olan resim alanına yöneldi.
Eserlerinde kadınlardan ilham alan sanatçı, Soyut Ekspresyonist çalışmaları ile insanların ve özellikle kadınların yasaklar ile bastırılmış duygularını, hapsolmuştuk hissini, kafesler, zincirler, tel örgülerle soyut ve keskin bir ifade ile yansıtmaktadır. Özge Gürkan eserlerine eğitimini aldığı hat sanatından da etkiler katarak kendine özgü bir teknik kullanmakta ve çok katmanlı çalışmaları ile dikkat çekmektedir.
Hub Design New York sanatçısı olarak ülkemizi yurt dışında yer aldığı sergilerde temsil eden Özge Gürkan’ın eserleri dünyanın önde gelen sanat etkinliklerinde yer almakta ve sanatseverlerden büyük ilgi görmektedir. ‘Rebel’ isimli eseri şubat ayında Contemporary Venedik Uluslararası Sanat Fuarı’nda, ardından mart ayında The Body Language Fuarı’nda sergilenen sanatçı, ‘Subliminal’ isimli eseri ile nisan ayında Canvas London International Art Fair’de, ‘Onna-Bugeisha’ isimli eseriyle ise 2022 yılında Louvre Müzesi’nde “Grand Masters Of Modern Art” sergisinde yer alacaktır.
İstanbul ve New York’ta gerçekleştirmeyi planladığı solo sergilerine hazırlanmakta olan Gürkan, aynı zamanda İyilik için Sanat Derneği’nin oluşumu Atölye Cer bünyesinde sanatçı olarak yer almakta ve Sanat Seninle Derneği’nde Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.

Seçilmiş Sergiler ve Etkinlikler
2021 “Canvas London International Art Fair” Hub Design New York / London
2021 “The Body Language Fuarı”/Venedik
2021 “Contemporary Venice International Art Fair” Hub Design New York / Venedik
2020 “Art.İst Sauna / Art Market Place” İyilik İçin Sanat Derneği / Uniq İstanbul
2020 “CI Contemporary Istanbul International Art Fair” İyilik İçin Sanat Derneği / İstanbul
2020 “Exhibition” Four Seasons Hotel Istanbul at Bosphorus / İstanbul
2020 “Step Istanbul Art Fair” İyilik İçin Sanat Derneği / İstanbul
2020 “Artweeks Akaretler Disiplinlerarası Sanat Platformu” İyilik İçin Sanat Derneği / İstanbul
2020 “IAAF Istanbul Antika ve Sanat Fuarı” F Sanat Galerisi / İstanbul

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here