Miyom ve Tedavi Yöntemleri

0

Kent Sağlığı

Miyom ve Tedavi Yöntemleri.

Bu haftaki konuğumuz, Kadın Doğum Hastaliklari uzmanı Dr.Mustafa KIR.

Hacettepe İngilizce Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum İhtisası yaptı. SUNY (State University of New York) ve Michigan Üniversitesi’nde çalışmalarda bulundu. Özel ilgi alanları; Tüp Bebek, Anne karnında bebeklerin değerlendirilmesi, Myomların tedavisi ve Endokopik Operasyonlardır. Halen Medamerikan Tıp Merkezi’nde çalışmaktadır.

Miyom nedir, genel olarak miyomlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Miyom İyi huylu rahim kitlesidir. Rahimin düz kas tabakasından(myometrium) gelişir. Kadınlarda oldukça sık görülürler. Yaşam boyu beyaz ırkta %70, siyah ırkta %80 oranında görülür. Yaklaşık %25’inde klinik bulgu verir. Kansere dönüşme ihtimali oldukça azdır(1/1000). Aynı kişide değişik boyutlarda, birden fazla bulunabilir. Bazen bütün karnı dolduran bir kitle büyüklüğüne ulaşabilir.

Rahimdeki yerleşim bölgesine göre üç gruba ayrılır.

Subseröz: Rahimin karın zarıyla örtülü olduğu dış tabakasından karın boşluğuna doğru büyüyen tipidir. Çoğunlukla sadece kitle etkisi ve çevre organlara baskı bulgularıyla kendisini gösterir.

Submüköz: Rahim içindeki adet görülen ve gebeliğin geliştiği zara(endometrium) baskı yapan ve rahim içine doğru büyüyen tipe denir. Artmış adet kanaması veya ara kanama şeklindeki kanama düzensizliği en sık bulgulardır. En sık ameliyat nedenidir. Ameliyat şekli miyomun büyüklüğüne ve yerine göre değişmekle birlikte vakaların önemli bir kısmını histeroskopi yöntemiyle tedavi etmek mümkündür. Böylece karın boşluğuna girilmeden günübirlik bir operasyonla hasta önemli bir sağlık
probleminden kurtulabilir.

Intramural: Rahim duvarı içinde büyür. Yukarıdaki iki miyom tipinin de bulgularını verebilir.

Hangi durumlarda tedavi edilmelidir, ilaçla tedavisi var mıdır?

Çeşitli hormonal ilaçlarla yaygın denemelere rağmen, miyomların uzun süreli ve başarılı bir medikal tedavisi yoktur. Östrojen hormonuna bağlı büyüme gösterdiği için genellikle menopoz sonrası küçülürler. Bilinen en etkin tedavi yöntemi; cerrahi olarak miyomun(myomektomi) veya rahimin(histerektomi) alınmasıdır.

Miyomun veya rahimin alınması kararında en önemli etkenler; hastanın yaşı, doğurganlık isteği ve miyomların yerleşim yerleridir. Genel olarak bakıldığında vakaların çok önemli bir kısmında teknik olarak sadece miyomu çıkartıp rahimi korumak mümkündür.

Operasyonun temel amaçları; en az kesiyle, en az kan kaybıyla, en az çevre doku hasarıyla ve özellikle doğurganlık beklentisi olan hastalarda rahim duvarını katlar halinde sağlam bir şekilde tamir etmek olmalıdır. Cerrahın deneyimi ve teknik imkanlar elveriyor ve yukarıdaki koşullar sağlanıyorsa laparoskopik operasyon tercih edilmelidir. Yukarıda belirttiğim gibi özellikle submüköz myomların histeroskopik tedavisi kısa sürede başarıyla yapılmaktadır.

Son yıllarda rahime giden atardamarların içine girilerek(anjio) özel maddelerle tıkanması (embolizasyon) kullanılmaya başlanmıştır. Bu tedavi sonrası devam eden gebelikler bildirilse de hamilelik planı yapanlarda henüz güvenli bir yöntem değildir. En sık ameliyat nedenleri şunlardır:

-Alt karın muayenesinde ele kitle gelecek kadar rahimin büyümesi. (Normalde rahim ve yumurtalıklar karın muayenesinde ele gelmez!)

-Medikal Tedaviye cevap vermeyen ve anemiye neden olan kansızlık.(Kadınlarda anemi araştırmasında mutlaka adet düzeni ve yoğunluğu araştırılmalı ve jinekolojik muayene yapılmalıdır!)

-Tekrarlayan gebelik kayıplarında başka bir neden bulunamazsa.

-Tekrarlayan başarısız tüp bebek tedavilerinde.

-Çevre organlara, özellikle idrar torbası(mesane) ve idrar yollarına(üreter) şiddetli
baskı bulguları.

-Açıklanamayan, tekrarlayan alt karın ve şiddetli adet ağrılarında.

 

Prof. Dr. Atıf AKDAŞ/ÜROTIP

ÜROTIP İÇİN TIKLAYINIZ

 

Atıf AKDAŞ/kentekrani

Youtube Kanalına Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 18 Temmuz 2021

Yazarın Tüm Yazıları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here