DART, ASTEROİDE ÇARPTI? NASIL ÇARPTI? NELER OLDU?

0

DART, ASTEROİDE ÇARPTI? NASIL ÇARPTI? NELER OLDU?

NASA yörüngesini değiştirmek amacıyla DART adlı uzay aracının bir asteroide çarptığı önce “gezegen savunma testinin” ilk detaylı görüntülerini yayınladı.

Bununla birlikte 325 milyon dolarlık DART (Çift Asteroit Yönlendirme Testi) görevinin fotoğrafları, uzay aracının yaklaşımını ve ardından çarpışma anının parlaklığını gösteren iki renkli hızlandırılmış animasyonda birleştirildi.

Fotoğraflar, NASA’nın James Webb ve Hubble uzay teleskopları tarafından çekildi. Görüntülerde Dünya’dan 11 milyon kilometre uzaktaki asteroit Didymos’un uydusu Dimorphos üzerindeki çarpmasının etkisi görülüyor

NASA’nın başkanı olan  eski astronot Bill Nelson konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Webb ve Hubble, NASA’da her zaman doğru olduğunu bildiğimiz şeyi gösteriyor: birlikte çalıştığımızda daha fazlasını öğreniyoruz.

Webb ve Hubble ilk kez, kozmostaki aynı hedeften aynı anda görüntü yakaladı. Tüm insanlık, Webb, Hubble ve yer tabanlı teleskoplarımızdan DART görevi ve diğerler hakkında gelecek keşifleri sabırsızlıkla bekliyor” diye konuştu.

Diğer taraftan DART görevine ilişkin geçen Pazartesi günü yapılan basın toplantısında, çarpışmanın gücünün Dimorphos’u Didymos çevresindeki normal yörüngesinden çıkarmak için yeterli olup olmadığının bilinmesinin iki ay kadar sürebileceği belirtildi.

Bilim insanlarının bu süreçte,asteroidin yörüngesinde herhangi bir sapmayı değerlendirmek  için yer tabanlı teleskoplar aracılığıyla Dimorogos’u inceleyecek.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here