Milli Felakette Gerçekler. Dikkat! Bu yazı sizi futboldan soğutabilir…

0
Milli Felakette Gerçekler.
Dikkat! Bu yazı sizi futboldan soğutabilir…
En az 70 milyon insanın futbol konuştuğu bir ülkede milli takım üç maçta sıfır çekmiş… Ne olması gerekir; sporun en başındaki dahil, futbolun başı, teknik direktörü değişmeli veya ‘Yapamadık, hadi eyvallah’ demeliler… Kafalarını öne eğip, şapkalarını alıp gitmeliler…
Tabii futbol olarak dibe vurmuşuz ama kulislerde neler oluyor diye merak ediyoruz. Ülkenin futbolu da kulislerde, abuk subuk adamların şakşakçılında… Onun adamı,  şunun adamı derken birileri bir yerleri kapıyor, güçlenip tek adam oluyor. Çoğu zaman; gitmesi gerekenler kalıyor, kalması gerekenlerin ayağı kaydırılıyor.
İsviçre yenilgisinin maçın ardından hemen TRT’yi açıyoruz. Neden TRT? Çok iyi yayıncılık yaptığı için değil; orada TFF başkanının danışmanı  sunuculuk ve yorumculuk yapıyor. Cebine hatırı sayılır bir maaşı indiriyor. O da salladığına göre Güneş’in görevine son verilecek veya el sıkışılıp makul bir parayla yollanacak.
Şenol Hoca yılların kurdu… TFF eski başkanının sahibi olduğu medya kuruluşunun elemanı, ‘Hocam bu yenilginin faturası olacak mı?’ diye sonuca pür dikkat kesiliyoruz. Hoca yanıt olarak, ‘TFF Yönetimi başta olmak üzere herkes üzerine düşen görevi yaptı. Oyuncularım kendilerini gösterme fırsatını kullanamadı’ diye yanıt veriyor. Hoca da kurnaz, top çeviriyor. Aptala yatıyor. Demek istiyor ki, ‘İstifa etmemi gerektiren bir durum yok! Sizi bilmem ama ben halimden memnunum’… Size hesap vermem demeye getiriyor, milli takım halkın gibi ama aslında değil… Yukardakileri bağlar, en azından bir turnuva daha idare ederim amacında belli ki…
Şenol Hoca yıllık 3.2 Milyon Euro kazanıyor.
Dikkatinizi çekerim; yabancı para kuruyla sözleşme yapılmanın yasak olduğu ülkede! Bonuslarla birlikte 3.5 Milyon Euro’yu buluyor bu rakam… Kılçıksız denir futbol camiasında, yani vergisiz… Bu parayı İngiltere’de, Almanya’da kazanmaya kalksa hoop der devlet; yüzde en az 50 vergi!
Şenol Hoca ile futbolcular ve hatta futbol arasında büyük mesafe var. Oyuncuların birkaçı hariç genç ve yetenekli, Avrupa’nın önde gelen kulüplerinde forma giyiyor. Hoca bu genç jenerasyonla nasıl bir diyalog kuruyor bilemiyorum ama oyuncuların yakın çekim görüntülerinde tedirginlik var. Hocayla başka dünyada hatta gezegende yaşıyor gibiler. Saha içinde takım olamama sıkıntısı da çabası… Hepsi birbirinden kopuk, hepsi sanki halı saha maçına gelmiş gibiler. Şampiyonaya gelmeden bir tani bile ciddi bir hazırlık yapılmadı, Şenol Hoca gerek bile duymadı.
Milli Takım ligler biter bitmez Riva yerine Antalya’nın sıcağına gitti.
TFF’den bir yetkili de çıkıp ‘Ya arkadaş Antalya sıcağında ne işin var Antalya’da?” demedi, diyemez de. Çünkü tek adam, her şeyi de o biliyor. Futbolun yanı sıra TFF’de futbolun dışında da her şeyden o anlıyor. Turnuva öncesi Milli Takım’a şarkı yapılacak ona bile o karar veriyor. Sanki kendisi ‘O Ses Türkiye’nin jürisiymiş gibi Mustafa Sandal’ı seçiyor.  Mustafa Sandal da onu kırmıyor ve milli takıma şarkı yapıyor. Sandal 20-25 yıl önce popülerdi, yeni nesil çok fazla bilmez ama Güneş ‘Sandal’ olsun diyor ve oluyor. 20 yıldır hiçbir şey ürettiğini duyup, görmediğimiz Sandal’ın bu şarkı için 500 Bin TL. aldığı söyleniyor.

Ha bu arada Antalya sıcağında yapılan kampa da 600 Bin TL. ödeme yapıldığı belirtiliyor. ‘Söyleniyor, belirtiliyor’ diyebiliriz çünkü TFF’den akan çeşme var, akıyor da akıyor… Birileri de dolduruyor da dolduruyor. Ama hiçbir zaman da harcanan rakamlar açıklanmaz. Mesela 2019 yılında TFF’nin büro gideri; 126 Milyon TL. Arkadaş ne yaptınız büroda 126 Milyon TL.’lik biri anlatsın.
Çiftliği bulmuş adamlar bırakır mı?
Sokaktaki insan da başarı bekliyor, başarı istiyor. Bu tablomda başarı çıkar mı, çıkar ama rastlantılarla…
Ha bu arada, Türk basının necip üyeleri avanta turlarla maçlara gidip geliyor. 5 yıldızlı tatil gibi turlarla maçlara gidip gelmeler… Avantacı spor müdürleri yukarıdan direktif bekliyor.
Milli Takım kimin umrunda? Futbolu çok seven vatandaşın ve özellikle de yarın işe gidecek gurbetçilerimizde…
Futbolcularımızın suçu yok mu? Vardır elbette… Ama ben onları bu bozuk düzende çok da suçlamak istemiyorum.
Neyimiz düzgün ki futbolumuz düzgün olsun! Hata her zaman bizde; çünkü yıllardır bu ülkede olması gerekeni konuşuyoruz. Ama olması gereken hiçbir zaman olmuyor.

Erce KAFTAN/Spor Yazarı

 

Erce KAFTAN/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 10 Mart 2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here