İran’da devam eden protestolar bir halk isyanı şeklini(mi) alıyor.

0

İran’da devam eden protestolar bir halk isyanı şeklini(mi) alıyor.

Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından gözaltında öldürülmesine ilişkin ülke çapındaki protestolar ve huzursuzluk bir halk isyanı şekline dönüşüyor. .

Çok sayıda kasaba ve şehirde sokak gösterileri sırasında kaç kişinin hayatını kaybettiğine dair çeşitli açıklamalar var; hesapların çoğu, dört ya da beş güvenlik gücü mensubu da dahil olmak üzere yaklaşık 20 kişiyi işaret ediyor.

Ancak, 30’dan fazla ölüden söz eden raporlar da var. bahsetti.

Norveç merkezli Kürt hakları grubu Hengaw, bir protesto sırasında ağır silah seslerinin duyulduğu bir video yayınladı.

Güvenlik güçlerini kuzeybatıdaki Oshnavieh kasabasında “sivillere karşı ağır ve yarı ağır silahlar kullanmakla” suçladı.

New York merkezli İran İnsan Hakları Merkezi’nin (CHRI) genel müdürü Hadi Ghaemi, RFE/RL’ye verdiği demeçte, “2019’dan bu yana İslam Cumhuriyeti’ne yönelik en büyük zorluğun başlangıcına tanık oluyoruz” dedi.

Ghaemi, “Nasıl gelişeceği, hükümetin protestoları ne kadar sert bir şekilde bastırdığına ve uluslararası toplumun karanlıkta kitlesel insan hakları ihlallerinin meydana gelmemesi için İran’ı ne ölçüde mercek altına aldığına bağlı” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi protestocuları uyardı: “İran’da ifade özgürlüğü var … ancak kaos eylemleri kabul edilemez.”

BBC Farsça muhabiri Rana Rahimpour, ayaklanmayı  değerlendirirken, “Şimdi, çok sayıda erkeğin katıldığını gördük ve zorunlu başörtüsüne karşı bir protestodan uzaklaştı. Hareket artık tüm varoluşa;İslam Cumhuriyeti’ne karşı”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here