Abidin Daver Şilebi Gibi

0
Abidin Daver Şilebi Gibi.

 Teknolojik imkanlara rağmen hayatın telaşından arta kalan zamanda hâlâ geçmişin tozlu sayfalarını karıştırmanın ayrı bir tadı var.
Özellikle evde kaldığımız şu dönemde biraz olsun yüzümüze baharı getirir güzel anılarla. Bazılarımız çocukluğunun sokak aralarında koşturmaya devam eder.
Bir bayram sabahı yeniden dünyadan göçenlerin elinden öper. Bir yaz tatilinde kumdan kaleler yapar. Bir aile fotoğrafındaki küçüklerin şefkatle saçını okşar. Bazılarımız askerlik fotoğrafına selam verir gülümseyerek. Mezun olur okuldan. Heyecanlıdır yeni başlangıçları. O tozlu sayfalar İstanbul’un gemilerine, vapurlarına alın teri karışan dedenizin tersaneden kalan fotoğraf albümünde ise denizcilik tarihinde bir yolculuk yaparsınız.
Haliç Camialtı Tersanesi’nde yapılan gemilerin göz gezdirdiğim fotoğrafları arasında dikkatimi çeken Abidin Daver gemisinin fotoğrafı oldu. Fotoğraflarının arkasına özenle notlarını yazan, yazı karakterine de önem veren bir insanmış dedem.
Notlarını defterlerini ödünç alanın da okuduktan sonra aynı özen ve itinayla geri vermesini istermiş. Bir süre sonra bilgi edinmek için araştırmaya başladığımda bu geminin yapımı 7 Temmuz 1955’te tamamlanan ilk Türk yük gemisi olduğunu gördüm.
Geminin denizde hareket edeceği gün büyük bir sabırsızlık ve heyecanla beklenmiş. Kutlamalar yapılmış. Abidin Daver’in kızı tarafından kurdele kesilerek açılış yapılmış. Ardından gemiyi tutan kanca serbest bırakılıp geminin hareket etmesi beklenmiş. Uzun süren çabaya rağmen gemi hareket ettirilememiş.  Yapılan incelemeler sonucunda saatler süren kutlama ve tören konuşmasından dolayı kızaklara sürülen yağın eridiği görülmüş. Bir hafta sonra gemi tören yapılmadan suya indirilmiş. Bu kez de maddi imkansızlıklardan dolayı motor alınamadığı için seferine başlayamamış. Tamamlanışından beş yıl sonra motorları takılan gemi hizmetine başlamış. Geminin hizmetine başlama süreci bu kadar uzayınca Abidin Daver şilebi gibi deyimi kullanılmaya başlanmış. O dönemdeki köşe yazarlarının yazılarına, Aziz Nesin’in hikayelerine konu olmuş.
Ben de yapımında çalışan mühendislerimizin, ustaların, tornacıların, işçilerin çalışmanın başladığı ilk günden geminin hareket ettiği güne kadar sabırla ve canla başla çalıştıklarına inanıyorum.
Memleketimizden çokça beyin göçü yapılsa da hem fikir hem ürün ortaya koyan emekçinin üretime kattığı değeri her zaman maddi kazançtan üstün tuttuğunu düşünüyorum. Yine bir mayıs geldi. Bizler evde kalıp sağlığımızı korumaya çalışırken akşam evine ekmek götürmek için salgın sabahlarında da erkenden yollara düşen tüm emekçilere, işçilere selam olsun!
Meraklısına:
Abidin Daver Kimdir?
Nam-ı diğer “Sivil Amiral” Abidin Daver; yazar, gazeteci, siyasetçi ve milletvekili kimliği ile tanınan birisi.
Bazı kaynaklarda Zeynelabidin Daver olarak bilinen Abidin Daver, 1886 tarihinde İstanbul’da doğdu.
Edebi anlamda pek çok esere sahip olan Daver, Türk denizciliği konusunda da pek çok esere sahip.
Türk denizciliğine sayısız faydası bulunan  Abidin Daver, 8 Şubat 1954 yılında   vefat ett.
Ölümünden 1 yıl sonra tamamı Türk işçiliği ile yapılan ilk şilebe Abidin Daver adı verilmişti.

 

İrem SEVAL

 

İrem SEVAL/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 05 Mayıs 2021

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here