Bastığın Yerleri Toprak Diyerek Geçme!

0

Bastığın Yerleri Toprak Diyerek Geçme!

Az sonra sahnede olacaktık.
Üzerimize son kez bir çeki düzen verdik. Yutkunarak boğazımızı temizledik.
Heyecanlı mıydık?
Heyecanın verdiği korku yerine aksine o güçlü kelimelerin koruma kalkanıyla kuşatılmıştık.

Tarih hep 18 Mart’tı; “Çanakkale Şehitlerine” ile töreni izleyen arkadaşlarımıza seslenirken.

Mehmet Akif’in mütevaziliğinin yanında şiiri ilk kez dinleyen şairlerin en büyüğü Abdülhak Hamit de “Benim yazdıklarımda bu muvaffakiyet ne gezer!” demiş.

Üzerinden biraz zaman geçti. Üniversiteli olduk.

Okulun Atatürkçü Düşünce Kulübünün İstiklal Marşı’nın kabulünü ve Mehmet Akif Ersoy’u anmak için düzenlediği törendeyiz.

Aradaki muazzam farkı göstermek için marş yarışmaya verilmeden önce ön elemeyi geçen ilk altı şiiri de okuyacağız.

Provada şiirleri gördüğümüzde yine İstiklal Marşı’nın o güçlü dizelerinden bizi mahrum bırakmayan Mehmet Akif Ersoy’a teşekkürlerimizi iletmeye hazırlandık.

O alkışı sevmese de bize bırakılan marşın değerini anlatabilmek için yine salonu alkışlarla çınlatmaktan başka çare yoktu.

Yıllardır hafta başında ve hafta sonunda okuduk marşımızı.
Ancak benim kendi adıma yıllar sonra başka açıdan idrak ettiğim bir dizesi vardı.

Tarihi ve medeniyetleri kurulduğu şehirlerde görmeye karar verdiğimde bulunduğumuz coğrafyanın tozlu raflarda bekleyen zenginliğini gördüm.
Tarihi sıfırdan başlayarak okuduğumda silahsız bir kültür savaşına da rastladım. Papirüs gönderilmeyen Bergama’nın kitap yapımında engel tanımayarak parşömen kağıdını kullanması gibi. Dünyanın ilk demokratik meclisinin memleketimizde kurulduğunu öğrendim. Tarih öncesinde yine benliğini kaybetmemek uğruna kendini ateşe veren bir halk gördüğümde “Bastığın yerleri toprak diyerek geçme!” dedim kendime. Önüme yazılabilecek bir umman sunan bir arkadaş edindim.

Bugün Çanakkale Şehitleri’ni Kent Ekranı’nda bir kez daha okuyorum başkasının olana saygısızlık etmeden kendi milli değerlerimize sahip çıkan genç bir birey olduğum için. İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. Yılında Mehmet Akif Ersoy’u saygıyla anıyoruz. Onun deyişiyle “Allah bu millet bird aha İstiklal Marşı yazdırmasın!”

İrem SEVAL

 

İrem SEVAL/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 12 Mart 2021

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here