Bir Değişik Üsküdar/Bölüm 4

0

Limited İstanbul

Bir Değişik Üsküdar/Bölüm 4

Merhabalar,

Aşağıda videosunu seyredeceğiniz “Bir değişik Üsküdar” serisinin 4. Bölümünde, artık yavaştan Üsküdar’ın güzide semti Kuzguncuk’a geçmeden önce, ara bölgede kalmış, yerlisi dışında pek kimsenin bilmediği bir semtten, Fıstıkağacı / İcadiye Mahallesi’nden devam edeceğiz. Mahallenin hatırı sayılır bir yüzölçümünü Fethi Paşa Korusu teşkil etse de, günümüzde her yere araba ile  gidildiğinden, ana arter dışında kalanlar gene pek bilinmez. Bilinse de nereden kaldığı ile ilgili bir fikir oluşturmaz.

Bu mahalle de, Bağlarbaşı gibi azınlıkların kurduğu ve yaşamış olduğu bir mahalle. 1900’lerde artık Türk beylerinin de konak isimlerine rastlanır.  (Konak isimleri beylere, camiler hanımlara ithafen bu bölgede 🙂 Özellikle Sultantepe’ye doğru indikçe bu sayı artar.

Anlatımda kronolojik olarak ilerlemeye çalıştığımdan, bölgenin en eski yerleşimlerini birbirine bağlayarak gitmeye çalışıyorum. Bağlarbaşı ve Kuzguncuk’taki yerleşim 1600’ler ve hatta daha eskilere dayandığından, Fıstıkağacı, kronolojik olarak biraz rotanın dışında kalıyor. Yine de Bağlarbaşı’nı merkez aldığımızda, eski mahallenin 19.yy daki devamıdır. Grid plan sokak kurgusu ve kalan yapılar da bunu yansıtır.

Şimdi bilmeyenleri için, bu ara bölgede neler var imiş, neler kalmış bakalım, sonrasında 1600’lere geri döneceğiz.

İyi seyirler,

İlknur DEMİRLENK-Restoratör

İlknur DEMİRLENK/kentekrani

Youtube Kanalına Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com  07 Şubat 2021

Yazarın Tüm Yazıları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here