Kopi Luwak… İçer miydiniz? ?

0
Kopi Luwak… İçer miydiniz?  
Kopi Luwak, kilosu 700 dolara kadar alıcı bulan dünyanın en pahalı kahvesi.
Tek bir fincanı bile 30-50 dolar. Elbette ki, kahve tutkunlarını tatmin eden lezzetiyle fiyatının karşılığını veriyor.
Burada, önemli bir soru soralım: Bu kahveyi içer misiniz?
Yanlış anlaşılmasın; bu soruyu fiyatı nedeniyle sormuyorum.
Bence, yanıt vermeden önce aşağıdaki satırları okuyun.
Bu satırların yazarı, Endonezya’nın Bali Adası’na yaptığı seyahatinde, Kopi Luwak’ı tatmış Türkiye’deki az sayıda kişiden biri… İtiraf etmeliyim; bugüne kadar içtiğim en güzel kahveydi.
Ancak…
Sizlere tavsiye etme gibi bir eylemim asla olamaz; bu dünyanın en pahalı kahvesinin üretim aşamasını yazmakla yetinebilirim.
İçip içmemek size kalmış…
Asya Palmiye Miski
Kopi Luwak, Endonezya’nın Sumatra, Java, Bali ve Sulawesi adalarında üretiliyor. Bu adalarda elbette başka çeşit kahvelerin üretimi de yapılıyor, ancak, Kopi Luwak’ı kilosu 700 dolara satılan bir kahve yapan, yine sadece bu adalarda yaşayan bir çeşit misk kedisi.
Süreç şöyle işliyor:
Asya Palmiye Miski (bilimsel adı Paradoxurus hermaphroditus), kahve çekirdeği yemeğe bayılıyor. Bu kadar çok sevdiği için de en iyilerini seçmekte uzmanlaşmış. Yani bir nevi kahve gurmesi… Asya Palmiye Miski, dışı kabukla kaplı kahve çekirdeklerinin en iyilerini dalından seçiyor ve afiyetle mideye indiriyor.
İşte dünyanın en pahalı kahvesi haline gelecek çekirdeklerin yolculuğu da burada başlıyor. Hayvanın midesindeki enzimler çekirdeğin dış kabuğunu sindirirken, Koli Luwak’a eşsiz aromasını ve lezzetini de veriyor. Miskin midesinde gerçekleşen fermantasyon sayesinde enzimler ve amino asitler çekirdeğin içine işliyor. Kabuğu sindirilmiş çekirdekler, bağırsak yoluyla dışarı atılıyor ve kahve üreticileri tarafından toplanıyor. Temizleniyor, güneşte kurutuluyor, sonra da satışa sunuluyor.
Dünyanın en harika lezzetine sahip kahvesinin üretim aşaması kısaca böyle.
Ya hijyen?
Aklınıza doğal olarak hijyen konusu gelecek. Merak etmeyin; ABD’li bilim adamı Massimo Markome üşenmeyip ta Endonezya’ya kadar gidip incelemiş.
Kopi Luwak’ta diğer tüm kahvelerden daha az bakteri bulunduğunu tespit etmiş.
Aman dikkat!
Kopi Luwak, dünyada çok meşhur olup talep patlaması yaşanınca, sahtesinin piyasaya sürülmesi de gecikmemiş.
Sıradan kahve çekirdeklerine bir takım kimyasal işlemlerle aroma eklenip, Kopi Luwak diye satılmaya başlanmış. Eğer denemeye karar verirseniz, sahte kahve konusu aklınızın bir köşesinde bulunsun.
Ve tartışmalar
Kopi Luwak’ın fiyatı altınla yarışmaya başlayınca üretim sürecinde de gelişmeler yaşanmış.
Yılda sadece 300 kilogram olan üretim hızla artıp 50 katına kadar çıkmış. Bu üretim artışının iki nedeni var. Birincisi, endemik bir tür olan ve Endonezya’nın yukarıda belirttiğim sadece dört adasında yaşayan Asya Palmiye Miski, kahve üreticileri tarafından doğal ortamında yakalanıp, kafeslerde yaşamaya zorlanmış. Tepsilerle önüne konan kahve çekirdeklerini yemeğe mahkum edilmiş. Böylece çiftçiler ormanlarda Misk peşinde dolaşıp, dışkısını arama derdinden kurtulmuş. Kahve üretimi artmış ancak Asya Palmiye Miski sayısında önemli bir azalma yaşanmış.
Üretim artışının bir başka nedeni, başka misk türlerinin de Asya’nın kahve üretilen ülkelerinde kahve çekirdeği yemeye zorlanması. Özellikle de (adı bizde saklı kalsın) bir ülkede yaygınlaşan bu tür üretim için çiftçilere kilo başına 20 dolar ödendiği iddia ediliyor.  Ancak o kahve kesinlikle Kopi Luwak lezzetinde değil.
Bu iki üretim yöntemi Kopi Luwak etrafında önemli tartışmalara yol açıyor. Asya Palmiye Miski’nin doğal ortamından koparılması hayvanseverlerin hiç hoşuna gitmiyor. O adını vermediğimiz Asya ülkesindeki üretim biçimi ile elde edilen zaten başka bir kahve ve Kopi Luwak diye pazarlanması tepki çekiyor.
Şimdi başlıktaki soruyu tekrar soralım:
Kopi Luwak içer misiniz?

Selahattin NİZAM/Gazeteci-Fotoğraf Sanatçısı

Selahattin NİZAM/kentekrani

Youtube Kanalına Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 27 Ocak 2021

Yazarın Tüm Yazıları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here