İnterstisyel Sistit 

0
Kent Sağlığı
İnterstisyel Sistit 
Profesör Doktor Atıf AKDAŞ’ın Bu Haftaki Konuğu Profesör Doktor İbrahim ÇEVİK
Emekli Öğretim Üyesi olan Doktor İbrahim ÇEVİK, halen Dr. Nazif Bağrıaçık Kadıköy Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi.
 
İki Hekim, Sistit konusunu ele alıyor
A.A İnterstisyel Sistit nedir? 
İ.Ç Intersitisyel sistit mesane duvarının süregelen (kronik) iltahabi bir hastalığıdır. Bildigimiz sistit hastalığına bakteriler neden olur, hastalık antibiyotikler ile tedavi olur ve hasta  iyileşir.
Aksine Intersitisyel sistit hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir.  Bu tip sistitte mesane çeperi önemli ölçüde kalınlaşmakta ve mesanenin çalışma kapasitesini sınırlamaktadır.
İntersitisyel sistit bildiğimiz basit sistitden yani mikropların neden oldugu idrar yolu enfeksiyonundan farklıdır. Sistiti antibiyotikler ile kolaylıkla tedavi edebiliriz, fakat , Intersitisyel sistit antibiyotik tedavisine cevap vermez. İntersitisyel sistit olan hastaların genellikle doğru tanısı konulamamıştır.Diğer bir önemli nokta, İntersitisyel sistit psikosomatik bir hastalık degildir ve stres sonucu oluşmaz.
Bu hastalık her yaş grubunda ve her iki cinsde de görülebilir, fakat en sık kadınlarda (%90) görülür.
 
A.A İntersitisyel Sistitte  Yakınmalar Nelerdir ? 
İ.Ç Hastalardaki başlıca yakınmalar şunlardır;
Sık idrara çıkma; gündüz ve gece idrara çıkma , ağır durumlarda hasta 60 keze kadar tuvalete gidebilir.
İdrara sıkısma hissi; hemen tuvalete gitme isteği, ağri ile beraber olabilir.
Ağri; karında, vajinal bölgede, idrar kanalında (üretra) da hissedilebilir.
Hastalarda genellikle uzun zaman içerisinde yavaş yavaş artarak ilerleyen sık idrara gitme, gece sık idrara kalkma, idrarını hissettiğinde göbek altında ağrı yakınmaları olur. Ağrı idrar yapınca hafifler. İdrarın uzun süre tutulması halinde idrarla birlikte gözle görülür kanamalar olabilir.
İnterstisyel sistit idrar tahlili ve kültür testlerinde genellikle kendini göstermez. Antibiyotiklerden hastalar fayda görmez. Hastaların mesane kapasitesi başlangıçta genişler ve hastalık ilerledikçe mesane kapasitesi küçülür.
 
A.A İnterstisyel Sistit’de  Tanı ? 
İ.Ç Kesin tanı Potasyum testi ve genel anestezi altında  Sistoskopi adı verilen idrar kesesinin içerisine bir alet ile bakılması ile konur. Teşhis için yapılan sistoskopi esnasında mesanenin genişletilmesi işlemi yapıldığı takdirde hastaların %30-40’ının yakınmaları geçici bir süreyle azalır.
Ağızdan alınacak ilaçlar, idrar kesesine belirli aralıklarla ilaç enjeksiyonu ilk uygulanan tedavi şekilleridir. İleri vakalarda ise, mesanenin tamamen alınması yerine yapay mesane yapılması olabilir.Sistoskopi esnasında mesane ikinci kez serumla doldurulduğunda mesanede kanama odakları görülür, bazı hastalarda ise küçük ülserler (Hunner ülseri) görülebilir, bu durumda biyopsi almak gerekir.
A.A İntertisyel sistit hangi hastalıklarla karışır ? 
İ.Ç Erkeklerde kronik prostatit, kadın ve erkeklerde aşırı aktif mesane interstisyel sistit yakınmalarını taklit eder, bu nedenle genel anestezi altında sistoskopi altın standarttır.
A.A İntertisyel Sistit Tedavisi Nasıl Yapılır ? 
İ.Ç Tedavi uzun sürelidir. Tanı için yapılan sistoskopi sırasında mesanede hidrolik dilatasyona bağlı kapasite bir miktar artabilir ve hastaların %30-40’ında geçici olarak şikayetlerde azalma olur.
Ağızdan alınacak ilaçlar veya mesaneye aralıklı olarak uygulanacak ilaç enjeksiyonu etkili tedavi yöntemleridir. Mesane kapasitesi çok küçülmüş olanlarda mesane kapasitesini genişletecek ameliyat ( augmentasyon) yapılır.
Sonuç olarak erken tanı ve etkili tedavi ile hastanın şikayetleri ya çok azalır veya kaybolur ve hayat kalitesi düzelir.

Prof. Dr. Atıf AKDAŞ/ÜROTIP

ÜROTIP İÇİN TIKLAYINIZ

Atıf AKDAŞ/kentekrani

Youtube Kanalına Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 22 Ocak 2021

Yazarın Tüm Yazıları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here