Auschwitz’in Öteki Yüzü

0

Auschwitz’in Öteki Yüzü

Nazi Almanyası tarafından 2’nci Dünya Savaşı döneminde Polonya’da kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma ve sistematik katliam ve imha kampı Auschwitz’da (*) 1 milyonu Yahudi olmak üzere 1.1 milyon insan öldürüldü.

Naziler, inşaat malzemesi elde etmek üzere terk etmeye zorladıkları yöre halkının evlerini yıkmışlar ve 5 km2 alana kurdukları kampın tamamını güçlü elektrik akımı verilmiş dikenli teller ile çevirmişlerdi.

Yaklaşık 900 bin kişi, kampa geldikleri anda doğrudan Zyklon B gaz odalarına gönderildi ya da vurularak öldürüldü. Kalan 200 bin kişi de; hastalık, eksik beslenme, kötü muamele, tıbbi deneyler nedeniyle ve daha sonra gönderildikleri gaz odalarında öldü. Ortalama altı ay içinde ölen tutsaklar, en ağır koşullarda günde en az 10 saat çalıştırılmış, gaz odalarına gönderilirken saç kesme, ceset toplama, yakma gibi işlemler de yine kendilerine yaptırılmıştı.

General Pawel Kurotschkin komutasındaki Sovyet 60’ıncı Ordu Ukrayna Cephesi birlikleri, 27 Ocak 1945’te Auschwitz’e girdiklerinde, kamplarda SS’in geride bıraktığı 1 milyondan fazla giysi, yaklaşık 45 bin çift ayakkabı ve 7 ton insan saçı buldu. SS’lerin geride bıraktığı yaklaşık 4 bini kadın 5.800 güçsüz ve hasta tutukludan 200’ü, tıbbi yardıma karşın izleyen günlerde güçsüzlükten öldü.

Mayıs ve Aralık 1944 arasında çekilen bu fotoğraflar, Auschwitz çalışanlarına ait. Zulmü canavarların değil, sıradan insanların gerçekleştirdiğinin birer tanık ve kanıtı.

Bir çit korkuluğuna oturmuş 12 “mutlu” Kadın  SS yardımcısı, Auschwitz 1 toplama kampının komutanı Richard Baer’in emir subayı Karl-Friedrich Höcker’in kendilerine  ısmarladığı yaban mersinini yiyor.

Auschwitz’de görev yapan SS muhafız, yönetici ve yardımcı personelinin “tatil beldesi” olan Solahütte’de bir güvertede dinlenen -biri bebekli kadın- SS subayları.

Solahütte’de bir akordeoncunun coşturduğu SS subayları ve Helferinnen (kadın yardımcılar), bir rampadan aşağı koşuyor.

Selçuk GÜR/Gazeteci

(*) Auschwitz 1, Auschwitz 2 (Birkenau) ve Auschwitz 3 (Moowitz)

selcukgur@msn.com

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 24 Kasım 2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here