SÖYLEŞİ / EMRE OGDEN: ‘BİR TARAFIM ASİ BİR TARAFIM İYİMSERDİ’ 

0

SÖYLEŞİ / EMRE OGDEN:
‘BİR TARAFIM ASİ BİR TARAFIM İYİMSERDİ’ 

Müzisyen Emre Ogden ile müzik yaşantısını, rap müziğini ve projelerini konuştuk.

Emre Ogden kendini nasıl anlatır? Müziğe ne zaman başladı?

İçim duygusal dışım hep eğlence doluydu. Bir tarafım asi, bir tarafım iyimserdi. Bunu da müziğe hep yansıtmak istedim. 2009 yılında lise çağlarındayken,  sokakta amatör müzik yapanları görüp, imrenirdim. ‘Ben de yapabilirim’ diyerek evdeki bilgisayarın kamera mikrofonunu hoparlöre yaslayarak bağırıp, ses kaydı alırdım. 2010 yılında ise  İzmir’de bir stüdyoda 20 liraya ilk ses kaydımı aldım. Oldukça vasat olmasına rağmen beğendim ve  devam etmek istedim. Müzisyenlerle tanışıp, eve kendi stüdyomu kurdum. Müziğe başlama hikayem bu şekilde.

Müzik hayatınızda solo kariyeriniz dışında müziğin mutfak kısmı kategorosine giren prodüksiyon işinde de birçok projeye imza atmışsınız. İkisini bir arada yürütmek nasıl bir duygu?

Kendimi profesyonel olarak sınıflandırmak doğru olmaz.  Fakat artık bir müzik dinlediğimde ya da yaptığımızda iç detaylarını oldukça fazla inceler hale geldim. Bir dijital platform da nasıl duyulur, nedir, ne değildir şeklinde fazlaca detaycı oldum. Artık bir müzik yaptığımızda daha iyi adımlar atabiliyorum.

Çalışmalarınız arasında yer alan “Yeniden Doğdum”, dibi görüp dipten çıkan, daha sonrasında tekrar dibe batıp buna rağmen pes etmemesini öğrenmeye çalışan bir müzisyenin hikayesini anlatıyor. Parçanın sözlerini yazarken bir müzisyenin hayatından mı esinlendiniz. Yoksa kurgu olarak mı bestelediniz?

Sadece bu şarkım için geçerli değil her şarkımda aslında ana karakter ben oluyorum. O bakımdan sorunun cevabına her ikisi diyebilirim. Beste yaparken hayal gücü ve gerçeği birleştirmeyi seviyorum.

Ortak projelerde dikkat çekiyorsunuz MR-T ve Elif Yılmaz ilk aklıma gelen şarkı eşlikleriniz. Ve sanıyorum yeni bir ortak proje daha yolda. Rap müzikte bunu çok görüyoruz. Rap daha mı kolektif bir yapıda sizce?

Rap müziğin kolektif yapıda olmasına katılıyorum. Günümüzde birçok iş birbirinden alınmış kopyalar halinde duyuluyor. Ortaklaşa bir şeyler olunca rap müzik ön planda kalıp tüm tarzlara uyum sağlayabiliyor. Farklı olan her ortak projede var olabilirim.

Önceki sorumla belki bağlantılı olarak şunu sorayım İzmir’de yaşıyorsunuz. Bu şehirde yaşamanın üretkenliğinize katkısından bahseder misiniz? İlişkiler İstanbul’dan daha mı gerçek ve samimi sizce?

Tabii ki İzmir’in üretkenliğe katkısı olduğunu düşünüyorum.  İstanbul’da da bir süre yaşadım.  İki şehirde de inanılmaz insanlarla tanışabiliyorsunuz. İstanbul kalabalık olduğu için daha hızlı bir şeylere erişebiliyoruz. İzmir’de ise bu imkân biraz daha kısıtlı. Fakat arayan bulur derler.

Rap müzik dışında bir tür yayımlamadınız, peki denediniz mi?

Denemelerim oldu fakat bu yola rap müzik yaparak çıktım.  Bir nevi davadan vazgeçmek olur düşüncesi ile de yoldan ayrılmadım. Rap müziğe ayrı bir bağ duyuyorum, bu bağıda müzik yaptığım süre boyunca koruyacağım.  İstisnalar dışında sadece rap müzik türevleri işler yayınlayabilirim diye düşünüyorum.

Rap müzikte kimleri dinlersiniz, rap dışında hangi müzik türlerini dinlersiniz?

Rap müzikte birçok ismi dinliyorum. Özellikle bir isim belirtmek ise bu konuda oldukça zor. Genelde Oldschool tarzlar daha hoşuma gider. Rap müzik dışında ise ağır bir metal müzik dinleyicisiyim. Çok da seviyorum. Son olarak şunu söyleyebilirim.  Bir müzisyenim ve kulağa hoş gelen her tür müziği iş veya esinlenme adına dinliyorum.

Yeni projelerinizden bahsetmeniz mümkün mü?

Bu ara üzerinde çalışmakta olduğum ve güvendiğim projelerim mevcut, bunlara odaklanıyorum ama öncesinde müzik piyasasına çıkacak 2 şarkı da mevcut. Bunlar yayınlandıktan sonra ana odağım güvendiğim projelerim olacak. Daha profesyonel olarak daha iyi adımlarla güvendiğim projelerimi sırasıyla yayınlayacağım.

Klasik sorumdur. Elinizde sihirli bir değnek olsaydı ne yapmak isterdiniz?

Ben de dahil olmak üzere insanların klasik hayaller kurması yerine gerçek dışı hayaller kurmasını ve bu hayallerin gerçek olmasını isterdim.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here