Selçuk GÜR ‘BELGİN DORUK: “AYHAN İLE KARDEŞ GİBİYDİK!..’

0

Selçuk GÜR/Gazeteci

BELGİN DORUK: “AYHAN İLE KARDEŞ GİBİYDİK!..”

“Küçük Hanımefendi” Belgin Doruk ile “Taçsız Kral” Ayhan Işık’ı (yanı sıra Sadri Alışık, Vedat Karaokçu, Kadir Savun, Oya Sensev gibi oyuncuları) Türk sinemasına kazandıran kişi, Enver Paşa’nın yeğeni olan yönetmen ve yapımcı Faruk Kenç idi.

 Belgin Doruk ile Ayhan Işık, Faruk Kenç’in sahibi olduğu İstanbul Film’in Yıldız Dergisi ile birlikte düzenlediği “Geleceğin Oyuncuları” (1952) yarışmasının kazananı idiler. Belgin Doruk ile yarışmanın diğer bir kazananı Mahir Özerdem’in ilk filmleri de yine Faruk Kenç’in “Çakırcalı Mehmet Efe’nin Definesi” (1952) oldu.

 Türkiye 2’nci Güzeli Belgin Doruk ile Ayhan Işık ise, ilki Lütfü Ömer Akad’ın “Öldüren Şehir” (1953) adlı filmi olmak üzere toplam 16 yılda 13 kez birlikte oynadılar (*).

Yapımcılığını 1970’lerin başında iflas eden Özdemir Birsel’in, yönetmenliğini Nejat Saydam’ın yaptığı ve baş rollerini Ayhan Işık ile Belgin Doruk’un paylaştığı dört filmlik “Küçük Hanımefendi” serisi gişe rekorları kırarken; serinin değişmez kadrosunda Sadri Alışık da vardı ve Ayhan’ın “can dostu” Sadri de ilk kez Faruk Kenç’in “Günahsızlar” (1944) adlı filmi ile sinemaya adım atmıştı.

Belgin Doruk; yıllar sonra Ayhan Işık için, Onunla yaşam boyu benzer kaderi paylaştık. Daha ilk günden itibaren hep sıkı dost olduk. Konuşmadan anlaştık, aynı şeylere gülüp aynı şeylere üzüldük. Bunlar, tümüyle arkadaşlıktı. Öyle sanıldığı gibi ya da bana sık sık sorulduğu gibi aramızda asla bir duygusal yakınlığımız olmadı. Biz, gerçekten kardeş gibiydik” diyecekti.

 Özellikle 1990’lı yıllarda TV’lerde sunduğu magazin programları ile tanınan Aykut Işıklar ise, emtv’de konuk olduğu “Her Şeyi Konuşalım” programında, “Ayhan Işık’ın gizli bir aşkı yoktu, ama eşi Gülşen Işık’ın vardı. Tercüman gazetesinin sahibi ve Nazlı Ilıcak’ın eşi Kemal Ilıcak’la birlikte idi” açıklamasında bulunmuş, program sunucusu Pakize Suda da, “Bu bilinen bir şeydi” demişti.

Faruk Kenç; Belgin Doruk’un dört yıl evli kaldığı (1954-1958), kendisinden 26 yaş büyük ilk eşi ve kızı Gül’ün (64) babası idi (Faruk Kenç’in ilk eşi Mualla Eriş). Evlendiklerinde Kenç 44, Doruk 18 yaşında idi.

 Belgin Doruk, Faruk Kenç ile evli iken şair ve deneme yazarı Salah Birsel’in (Ayhan Işık’ın liseden okul müdürü idi) yeğeni olan yönetmen, senarist ve yapımcı Özdemir Birsel ile “yasak aşk” yaşamış; eşine, “Âşık oldum, beni affet!..” deyip ayrılmıştı.

Ne var ki, bu kez de 34 yıl evli kaldığı (1961-1995), oğlu Aydın’ın (53) babası Özdemir Birsel, sekreteri Gönül Çağlar ile aşk yaşayacaktı.

 Ayhan Işık 41 yıl önce 50 yaşında (1979), Belgin Doruk 25 yıl önce 59 yaşında (1995) aramızdan ayrıldı. Henüz 39 yaşında (1975) sinemayı bırakan Belgin Doruk’un önce kariyerini, ardından da ölümüne bir zayıflama hapı neden olmuştu. Doruk en son 120 kg. idi.

Her ikisinin de mezarı, Zincirlikuyu Mezarlığında.

Kendilerini bitmez tükenmez sevgi, saygı ve gönül borcu ile anıyoruz.

Not: Ayhan Işık’ın; kızı Serap’tan doğan torunu Emre Levent, Eski AP’li Kültür ve ANAP’lı Milli Eğitim Bakanı Avni Akyol’un torunu Sevgi Akyol ile evli.

(*) “Öldüren Şehir” (1953), “Beraber Ölelim” (1958), “Kanlı Firar” (1960), “Küçük Hanımefendi” (1961), “Tatlı Günah” (1961), “Küçük Hanım Avrupa’da” (1962), “Küçük Hanımın Kısmeti” (1962), “Küçük Hanımın Şoförü” (1962), “Şoförler Kralı” (1964), “Sayılı Dakikalar” (1965), “Şoförün Kızı” (1965), “Yasak Cennet” (1965), “Ayşecik Yuvanın Bekçileri” (1969).

Selçuk GÜR/Gazeteci

selcukgur@msn.com

Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 27 Ağustos 2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here