Doç Dr. Arzu BALOĞLU ‘Yeni Nesil Üniversite, Meslekler ve Beceriler Rehberi’

0

Doç. Dr. Arzu BALOĞLU

Yeni Nesil Üniversite, Meslekler ve Beceriler Rehberi

“Zaman geleneksel iş modellerinin dışına çıkmış durumda ve rekabet çok değişecek.”

Gelecek nasıl olacak diye konuşurken işte geldi ve yeni bir hayata “merhaba” derken sizler hala eski alışkanlıklarınızı mı sürdürüyorsunuz?

Çok yakında üniversite giriş sınav sonuçları açıklandı ve aileler ile birlikte gençler doğal olarak endişeli. Ana konu ise meslek seçimi!

Üniversite sınavından aldığınız puanı önünüze koyup hangi üniversite hangi fakülte ve bölümü seçerken ne yapıyorsunuz? Sakın eskiden olduğu gibi sıralama yapmayınız.

Tabii ki hayalini kurduğunuz iş, kariyer, meslek seçim listenizde önemli ama çoğunun yapılış şekli aynı olmayacak.

Şimdi Yeni Nesil bir hayata girmişken geçmişi ve de bugünü düşünmek ne kadar hatalı? Hala eski yaşam biçiminde olanlar yok değil. Sokaklar, alışveriş merkezleri, düğünler dernekler yine kalabalık ama ya sonra ne olacak. Umarız dönüp dolaşıp bizler gibi korunanlara zarar vermez.

Hala sıralama aşamasında olanlar var mı aranızda o halde bu görüşlerimi kulak arkası yapmayın lütfen.

Hayat şekli hızla değişirken belki üniversite eğitim programı henüz buna ayak uyduramamış olabilir. Pek yakında yenilenmiş program ve içerikler göreceksiniz. Bu şekilde devam ederse zaten bölümler seçilmemekten dolayı kaybolup gidecektir.

Sizler ve aileler nasıl konuya yaklaşabilir? Öncelikle iş yapma biçim ve modelleri değişeceğinden siz yine tipik mühendis, işletme, ekonomi vb bölüm okusanız dahi kendinizi geliştirmeniz gerekecektir. Zaman geleneksel iş modellerinin dışına çıkmış durumda ve rekabet çok değişecek.

“Yeni normalde sizi büyük oranda dijital hayat, kariyer, görev, sorumluluk ve işler bekliyor.”

Belki yeni iş modeline uygun yükseköğretim programı henüz hazır olmayabilir. Ama hızla ihtiyacı karşılayacak önlemler alması gerekecek. Neden? Zira mezunların görevleri, eskisi gibi istatistikçi, finansçı, satışçı, yazılımcı olmayacak. Çok farklı özel roller ve görevler gelecek.  İş hayatında bu süreçte eğitimizde alamadığınız beklentiler olacak.  Ne kadar kendinizi yetiştirirseniz o kadar seçilen olacaksınız. Staj için dahi size belki hangi kodlamayı biliyorsunuz diye soracaklar, kim bilir! Ya bunun dışındakiler? Sizde başka özellikler beklenecek. Nasıl yani derseniz, fikir üretimi, tasarımı, uygulama, devreye alma, sorun çözme, karar verme, bakım kontrol faaliyetleri ve daha birçoğu.

Üniversite eğitimi genel bir çerçeve çizerek bölümün her alanından bir parça bilgi vermeye çalışmaktadır. Bu döneme kadar İster ürün ister hizmet ne olursa olsun karşınıza ne çıkarsa çıksın verimli bir üretime dönüştürmek sizin göreviniz olacaktı.  Bu dönemde ise çok daha zor değil ama farklı ve başka yetkinlikler isteyeceğine şimdiden hazır olunuz.

Yeni normalde sizi büyük oranda dijital hayat, kariyer, görev, sorumluluk ve işler bekliyor. Eskisi gibi ne bir yönetim ne üretim modeli kalacak. Mezun olduğunuzda işler şu anki gibi olmayacak ve size kimse iş tayin etmeyecek. Peki, neden? Belki de işi siz geliştireceksiniz? Projeyi başlatan da bitiren de siz olacaksınız? Tabii ki mentor gibi danışma kavramları olacak ama belki de dijital ilişki içinde iletişim kuracaksınız.

Ürün tasarımı şimdi nasıl yapılmaktadır? Günümüzde mühendis ve mimarlar güncel yazılım ürünleri kullanarak ürün tasarımları yapmaktaydı Ya gelecekte? Zaten yapay zekâ ürünleri size örnek modeller çıkarmaktadır. Yeniden çizmeden siz sadece düzeltme ve kurumsallaşma yapıyor olabilirsiniz bu da değişecek ve nasıl olacak? Belki de kafanızdaki tasarım modellenecek ve siz sadece hazırlanmış ön tasarımı isteğe uygun küçük düzeltmelerle projeyi tamamlayacaksınız. Düşünmek yetecek mi?

Yapay Zekâ ürünlerinin yoğunca kullanıldığı bir dünya bizi bekliyor hatta farkında olduğunuz gibi hızla geçişteyiz.  Günlük yaşamda, sağlıkta, seyahatte, eğitimde, müşteri ilişiklerinde, ticarette, kariyerde, tedarikte, eğlencede, sporda bazen gerçek bazen de gerçek olmayan insansı cihazlarla yaşıyoruz.  Farkında mısınız bilmem ama yapay zekâ ile zaten birlikteyiz. Bundan sonra hayatımızın içinde olan zeki cihazlar çok daha fazla olacak.

Buna büyük bir esneklikle hemen adapte olanlar kazanacak. İş, kariyer veya hayatta istediklerini elde etme olasılığı yüksek olacak.

Öncelikle hayatın dijital olacağını ve mesleklerin değişeceğini çok iyi kavrayınız. Siz sahanın içinde gezmiyeceksiniz ama robotlar kanalıyla takip edip yöneteceksiniz. O halde dijital araç ve yazılım kullanmayı, yönetmeyi, çözmeyi ve dönüştürmeyi bilmeniz lazım. Hatta kod geliştirmek zorunda kalacaksınız, şimdiden öğrenmeye başlayınız. Ve değişimlere hızlıca adapte olmayı!

Yeni beceri ve yetkinlikler edinmeniz lazım. Örneğin fikir üretimi ve hayata geçirme gibi. Veya robot ile iletişimi, robot psikolojisini öğrenme gibi belki onlarla arkadaşlık etmeniz gerekecek ve en iyi ilişki kuran en başarılı personel olacak? Hangi mühendislik alanı veya hangi fakülte/bölüm olursa olsun mutlaka dijital tarafı yoğun olacak. Dersler eski dönem kalmış olabilir siz kendinizi araştırmaya ve hızlıca öğrenmeye vermek durumundasınız. Yenilik üretmek ve uygulamak en önemli anahtarlardan birisi olacak.  Bu yenilikçi fikirleri üretmenin yolu ise bol bol öğrenmek ve çeşitli becerilerle kendini geliştirmekten geçecek.

En başarılı yenilik üretenler kazanacak!

Pandemi dönemi birçok şirket ücretli uygulama ve eğitimlerini ücretsiz sunmaya başladı. İşte herhangi bir meslek adayı için kendini geliştirme yollarından birisi daha! Yapabildiğiniz kadar çok seminer/eğitim izleyin, katılın ve deneyimleyin. Evde kalınan süre boyunca küçük işler, montajlar ve yeni beceriler kazanmaya çalışalım. Mezuniyet sonrası işinizde belki tam zamanlı değil proje veya saat bazında çalışacaksınız. Kim bilir belki de evden personel yönetimi yapacaksınız. Eskisi gibi bir ofis ve plaza hayatı olmayacak bunlar da ilginç bir evrim geçirecek.

Ayrıca farklılığınızı keşfetmenizin tam zamanı. Öğrenme, geliştirme ve uygulama. Fikir uygulandığı sürece değerlidir. Fikir aşamasında bırakmayın. Yatırımcı bulmak için vazgeçmeden gayret sarf edin. Zordur ama enerjinizi verin ve önemseyin. Öğrenme hızınızı ölçün ve her geçen gün yükseltin. Devir hızla öğrenip uygulayanların dönemi olacak. Uyuşukluk ve yavaşlık varsa bununla acilen başa çıkınız. Farklı bilgi ve yeteneğe sahip sanal arkadaşlar dahi bu dönemde çok faydalı. Yani; hadi bakalım yapacak çok iş var ama doğru edinilmiş bilgi ve beceriye dayalı. Gelecekte her şey daha güzel olacak.

Doç. Dr. Arzu BALOĞLU

DOÇ Dr. ArzuBALOĞLU/kentekrani

Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 20 Ağustos 2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here