Oğuz Haksever yazıyor: Bir Belediye Başkanı’nın ölümü ve kadın sorunu

0

Bir Belediye Başkanı’nın ölümü ve kadın sorunu

Haber, birkaç gün önce dış haberleri de kollayanların dikkatini çekmişti.
Güney Kore’nin siyasi figür olarak ikinci adamı Seul Belediye Başkanı Park Won-soon kayıptı. Kızı kendisinden haber alamadıklarını kamuoyuna duyurmuştu. Cesedi, bu duyurudan 7 saat sonra Seul başkanlık konutunda bulundu.

Kore yetkilileri, ölüm sebebi hakkında bir açıklama yapmadılar. Başkan Park’ın resmi konutunda bir not bulunmuştu:
“Herkes için üzgünüm.Hayatımda benimle birlikte olan herkese teşekkür ederim. Aileme
yaşattığım sıkıntı ve üzüntü için özür dilerim”

Park Woon-soon, ülke siyasetinin ikinci adamı olmasının yanısıra birinci adamı olmaya da
adaydı. Güney Kore Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en güçlü yarışmacı olacaktı. Bir yerel medya organı, 64 yaşındaki belediye başkanının cinsel tacizle suçlandığını haberleştirmişti. Polis, bir dosya açıldığını doğrulamış ama ayrıntı vermemişti.

Bu suçlama, Park Won-soon’un hukukçu kariyerindeki bir olayı hatırlattı. Park, Güney Kore’de resmi bir yetkilinin cinsel tacizden yargılanmasını sağlayan ilk avukattı. Cinsel tacizle suçlanan polis memuru mahkum olmuştu. Bu, bir resmi yetkilinin cinsel tacizle suçlanıp mahkum edilmesiyle sonuçlanan ilk dava olarak da Güney Kore tarihine geçmişti.

Park Woon-soon, siyasi gücünün yanısıra, eğitim olarak da parlak bir isimdi. London School
Economics’ten uluslararası hukuk diploması vardı. Harward Hukuk Fakültesi’nde insan hakları dalında araştırmacı olarak da görev almıştı. Gençliğinde insan hakları konusunda despotizme başkaldıran önder isimlerden biriydi. Hatta dönemin cumhurbaşkanı Park Chung-hee’yi askeri diktatör olarak suçlayan bir gösteride tutuklanmıştı.

Güney Kore’de kentsel refah projesinin önderi ve kentsel gelişim reformunun sembol
isimlerinden biriydi. Seul’de 2010, 2014 ve 2018’de seçimlerini kazanarak Güney Kore’de üst üste üç dönem belediye başkanlığı yapan ilk isimdi. Bu özgeçmiş, ölümünün ardındaki tartışmalarda ülkeyi böldü ve kadın sorunu olaylarını yeniden gündeme getirdi.

Kimi Güney Koreliler, Park Woon-soon’u başarıları ve parlak kariyerleriyle hatırlayıp,
mesajlarıyla övgüler düzerken, kimileri de, ülkede kadını aşağılayan bir kültür olduğunu belirtip olayı bununla hesaplaşmak için bir fırsat olarak gördüler.

Güney Kore, son yıllarda kadına karşı şiddet ve kadına karşı cinsel tacizle mücadele eden veya toplumsal kadın algısını düzeltmeye çalışan eden bir ülke olarak biliniyor. Siyasiler artık, cinsel taciz olaylarında dokunulmaz değiller. Geçen yıl vali ve başkanlık adaylarından Ahn Hee-jung tecavüzden 3 yıla mahkum olmuştu. Bu yılsa ülkenin ikinci büyük kenti Busan’ın belediye başkanı cinsel taciz iddiası üzerine özür dileyerek istifa etmişti.
Seul Belediye Başkanı Park Won-soon’un suçlandığı cinsel taciz dosyasının ne olacağı merak
edilebilir.
Öldüğü için kapanacak…

Oğuz HAKSEVER

Kaynak: CNN International

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here