Heyetlerin Türkiye’de barış görüşmesine oturmasının arefesinde Ukrayna’nın Rusya’ya tarihe geçen bir İHA saldırısıyla büyük askeri kayıp verdirmesi savaşın sertleşmesi endişesi yarattı.
Ukrayna 1.5 yıllık bir hazırlıkla yapay zekadan da faydalanarak planladığı ‘Örümcek Ağı’ harekatıyla Rusya’ya İnsansız Hava Araçları sürüsüyle saldırdı.
5 Rus üssünün bilgilerinin yüklenmesiyle algoritmayi algılayan kamikaze İHA’ların saldırısıyla sadece askeri ve maddi kayıp ortaya çıkmadı, istihbarat zafiyeti açısından da Rusya’da psikolojik yıkım oldu.
–PİSTTE DİZİ DİZİ UÇAKLAR–
Ukrayna’nın açıklamalarına göre, lojistik amaçlı kamyon ve TIR gibi araçlara yüklenen konteynerlerin içine yapılan ahşap bölmelere gizlenen 117 İHA, Rusya sınırından 2 bin kilometre içeri sokuldu. Araçlar belirlenen askeri üslere geldiğinde İHA’lar uzaktan kumanda edilerek havalandırıldı. Üslerdeki pistlerde yerde kamuflaj dahi yapılmadan apaçık dizili 40’tan fazla Rus bombardıman uçağı vuruldu. Nükleer savaş başlığı da taşıyabilen uçakların yanı sıra füze depoları da saldırıya uğradı.
Yangınlar çıkarken can kaybı olmadığı açıklandı.
–PREFABRIK EV YÜKÜ ZANNETMİŞLER–
İHA’ların havalandığı kamyon şoförleri de Rusya’da sorguda. Kamyoncular kendilerine, araçlarındaki konteynerlerdeki yükün prefabrik ev olduğu bilgisinin verildiğini anlatmış. Ifadelerine göre, hedefe varınca aniden konteynerlerin tavanı parçalanıp İHA’lar uçuşa geçmiş.
Rusya aynı cumartesi gecesi başka saldırılarla da karşılaştı. İHA’lardan önce 2 köprü çökertildi. Bir otoyol köprüsünün altından geçen yolcu treninin üzerine çökmesi sonucu 7 kişi öldü. Diğer demiryolu köprüsünün çökmesi sonucu da üzerindeki yük treni raydan çıkıp devrildi.
Bu saldırılar da araştırılıyor.
UÇAKLARININ ÜÇTE BİRİ ARTIK YOK–
Kamikaze İHA’ların saldırısıyla Rusya’nın savaş uçaklarının yüzde 34’ü zarar gördü.
Rusya 2 milyar dolarlık zararı olduğunu açıklıyor ama Ukrayna bu rakamın 7 milyar doları bulduğunu iddia ediyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, saldırının tamamen Ukrayna tarafından bağımsız gerçekleştirildiği söylerken Moskova’nın işin içinde başka ülke olup olmadığı yönündeki tespiti savaşa yön verecek gibi.
- -RUSYA’NIN PEARL HARBOR’I-
Ukrayna’nın İHA baskını, 2. Dünya Savaşı sırasında yayılmacı politika izleyen Japonya’nın engel gördüğü Amerikan donanmasından kurtulmak için Hawaii’deki ABD askeri üssü Pearl Harbor’a yaptığı hava saldırısına benzetiliyor.
Rus ve Batı medyasında aynı tür yorumlar var.
7 Aralık 1941 tarihinde Japonya 6 uçak gemisi ve 400 uçakla taa 8 bin kilometre yol giderek sabah erken saatlerde ABD’nin Pasifik Okyanusu’ndaki deniz hava üssü Pearl Harbor’ı bombalamıştı.
ABD henüz savaşa girmediği için büyük şok yaşadı.
2 dalga halinde 1.5 saat süren bombardımanla karşılaşan ABD’nin 18 savaş gemisi, 188 uçağı imha oldu. 159 uçağı zarar gördü, 2403 sivil ve askeri öldü.
Japonya’nın asıl hedefi olan 3 uçak gemisi üste bulunmadığı için zarar görmedi ancak ABD Pasifik’teki askeri gücünü bir süre kaybetti.
–NÜKLEER DÖNEMİ-
Bu baskın hem ABD’nin 2. Dünya Savaşı’na girmesini hem de daha önce başlatmış olduğu atom araştırmaları yapan Manhattan Projesini hızlandırdı.
ABD 5 yıl sonra da 6 Ağustos 1945’te Hiroşima, 9 Ağustos 1945′ te ise Nagazaki’ye atom bombaları attı. 350 bin kişi yanarak ya da zamanla radyasyondan etkilenerek öldü.
2 atom bombasını attıran ABD Başkanı Harry Truman, Hiroşima saldırısını halka duyururken “Japonlar savaşı Pearl Harbor’da havadan başlattı, karşılığını kat kat aldı” dedi.
Bu saldırıda Japonya’nın teslim olmasıyla savaş da bitti.
Pearl Harbour olmasaydı Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombaları yine de atılır mıydı? Bunu bilemeyiz ama Pearl Harbor’ın nükleer çalışmaları hızlandırdığı gerçek.
Şimdi endişemiz acaba Rusya intikam alacak mı ya da nasıl alacak!
Zeynep Nurten UZER