Yusuf DİLBER; NFT ve Dijital Sanat Nedir, Nasıl Yapılır?

0

Yusuf DİLBER

NFT ve Dijital Sanat Nedir, Nasıl Yapılır?

“Birçok büyük ve tanınmış oyuncu NFT teknolojisine yoğun bir şekilde yatırım yapıyor”

N on F ungible T okens  (Nitelikli Fikri Tapu Değiştirilemez Token) anlamına gelen NFT sistemi, artık günümüzde oldukça yaygınlaşarak, teknolojinin zirvesinde son zamanlarda beliren en popüler varlıklar arasında yer alıyor.

NFT, aslında bir dijital sertifika olarak tanımlanıyor. Dijital eserin veya bir varlığın eşsiz olarak tescillenmesine olanak sağlayan NFT’de GIF’ler, şarkılar ve videolar dahi bulunuyor.

Sanattan müziğe, spor kartlarından sanal gayrimenkule ve hatta GIF görüntülere kadar çok çeşitli somut ve soyut ögeler yer alıyor. .

NFT’nin ilk ortaya çıkışı, 2014 yılında, dijital sanatçı Kevin McCoy Namecoin adlı bir blok zincirinde Quantum adı altında ilk bilinen NFT’yi yapmıştır. Daha sonrasında amatör olarak başka NFT’ler hazırlanmış olsa da, asıl 2016 yılında yapılan Rare Pepes NFT’leri ve özellikle 2017 yılında Ethereum blok zincirinde yapılan  NFT’ler daha fazla göz önüne çıkmış ve popülerlik kazanmıştır.

Bunların yanı sıra Grimes, Paris Hilton,Madonna ve Tom Brady gibi ünlü isimlerin ve markaların NFT pazarına yönelmesiyle birlikte, bu teknoloji daha da gelişmiş insanların ilgisini çekmeye başlamıştır. Everdaysthe first 500 day adlı NFT’nin 69.3 milyon dolara satılması bir çok kişinin ticaret ve yatırım amacıyla bu alana yönelmesini sağlamıştır. Değişebilen varlıklar olan dolar, hisse senedi, pırlanta veya altın külçelerinin aksine NFT’ler, benzersiz ve değiştirelemez olarak tanımlanmaktadır. Örnek olarak Leonardo da Vinci’nin ünlü Mona Lisa tablosu gibi türünün tek örneği bir tablo eşsizdir, takas edilemez veya değiştirilemez. NFT’ler bu şekildedir, değiştirilemez ve benzersizdir.

                                                    En Pahalı NFT: The First 5000 Days, 69 milyon dolar

NFT Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir dijital varlık seçilmelidir, basit bir gif veya daha karmaşık bir tasarım da olabilir. NFT’nin kullanılması için bir blok zinciri teknolojisini seçilmelidir.

NFT sanatçıları arasında en popüler ve güvenilir seçenekler Ethereum, Tezos, Polkadot, Cosmos veya Binance Smart Chain teknolojileridir. Bunların yanı sıra satılan ürünün ücretini almak için veya bir NFT eseri satın almak için kripto para cüzdanın oluşturulması gerekilir. En sonunda ise nft satışı yapılabilicek OpenSea, Nifty GateWay gibi platformlar tercih edilmelidir.

En Yaygın Kullanılan Platform “OpenSea”

OpenSea internet sitesi üzerinden gerçekleştirilen tüm alım satım işlemleri kripto para birimleri kullanılarak gerçekleştiriliyor. Dijital dünyaya uygun olarak yapılan tüm alışverişler blok zincir sistemleri tarafından güvenli bir şekilde gerçekleştiriliyor. OpenSea platformu tüm alışverişler üzerinden belirli bir pay alarak bu ticari sistemi yürütüyor. NFT başta olmak üzere pek çok dijital varlık alım satım işleminde olduğu gibi OpenSea üzerinden gerçekleştirdiğiniz alışverişlerde de temel kripto para birimi Ethereum’dur.

Şu an da genel olarak dijital sanat eserlerinin orijinalliğini belirlemek için kullanılsada, ilerleyen zamanlarda NFT teknolojisinin birçok farklı çeşitte kullanılması mümkün. Özellikle Metaverse ve benzeri projelerde de bu teknolojinin yaygınlaşması bekleniyor. Bununla birlikte, birçok büyük ve tanınmış oyuncunun NFT teknolojisine yoğun bir şekilde yatırım yaptığı görülüyor.

Yusuf DİLBER

Yusuf DİLBER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 27 Ağustos 2022

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here