Bilim iki konuyu tam çözemedi gitti… Günde kaç bardak su; Kaç adım: 8.000 adımın üzerine çıkmak fayda yerine zarar sağlayabilir!

0

Bilim iki konuyu tam çözemedi gitti… Günde kaç bardak su; Kaç adım: 8.000 adımın üzerine çıkmak fayda yerine zarar sağlayabilir!

Araştırmalar uzun zamandır beş haneli sihirli sayıya ulaşmanın demans, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi bir dizi ciddi sağlık sorununa yakalanma riskini azaltabileceğini öne sürüyor.

Ancak bilim insanları, 8.000’in üzerine çıkmanın ‘fazla ek fayda’ bile sağlamayabileceği konusunda da uyardı.

Bunun yerine, daha kısa aralıklarla daha hızlı yürümek, sağlıklı kalmak için eşit derecede etkili olabilir.

İngiltere Hertfordshire Üniversitesi’nden egzersiz ve sağlık fizyolojisi araştırmacısı Lindsay Bottoms, MailOnline’a 10.000 hedefi takıntı haline getirmenin insanları nasıl sağlıklı kalacakları konusunda “kesinlikle” yanlış bir güvenlik duygusuna sürükleyeceğini söyledi.

Leicester Üniversitesi’nden fiziksel aktivite ve hareketsiz davranış alanında dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan Profesör Tom Yates de, MailOnline’a şunları söyledi: ‘Orta düzeydeki fiziksel aktivite, erken ölüm riskini azaltma açısından son derece güçlü olabilir.

Ancak bu seviyelerin ötesine geçmek, en azından ölüm oranları açısından çok fazla ek fayda sağlamayabilir.

‘Kanıtlar, eşik olarak günde yaklaşık 8.000 adımda birleştildiğini gösteriyor.’

‘Ancak, eğer hedefler size göre değilse, düzenli olarak en azından orta veya yoğun aktivite yaptığınızdan emin olmak da faydalı olacaktır.’

Araştırma,  adım sayınız yerine egzersiz yaparak harcadığınız zamana odaklanmanın kilo kaybı , uzun yaşam ve kalp hastalığı riskinin azalması açısından aynı derecede etkili olabileceğini öne sürdü .

Boston’daki Brigham ve Kadın Hastanesi’ndeki araştırmacılar, 62 yaş üstü yaklaşık 15.000 kadının dört yıllık verilerini inceledi.

Her katılımcıya aktivite seviyelerini ölçmek için bir kondisyon takip cihazı takıldı ve her yıl doldurmaları için sağlık anketleri verildi.

Ekip, günde 8.000 ila 8.500 adım atanların kalp hastalığı riskinin, günde yaklaşık 3.000 adım atanlara kıyasla yüzde 40 oranında azaldığını buldu.

Dahası, aynı risk azalmasının günde 75 dakika egzersiz yapanlar için de geçerli olduğunu hesapladılar; bu da ölçüm adımlarının gereksiz olabileceğini düşündürüyor.

Brigham ve Kadın Hastanesi Koruyucu Tıp Bölümü’nün baş yazarı ve araştırmacısı Dr. Rikuta Hamaya şunları söyledi: ‘Bazıları için, özellikle de genç bireyler için, egzersiz tenis, futbol, ​​yürüyüş veya koşu gibi aktiviteleri içerebilir; adımlarla kolayca takip edilebilir.’

‘Ancak diğerleri için egzersiz süresini izlemenin daha kolay olduğu bisiklete binmek veya yüzmekten oluşabilir.

‘Bu nedenle fiziksel aktivite kılavuzlarının hedeflere ulaşmak için birden fazla yol sunması önemlidir.’

Bu, 10.000 rakamının herkese uygun olmayabileceğini öne süren giderek artan araştırmalara katkıda bulunuyor.

Diğer çalışmalar, hareketlerini takip edenlerin neredeyse yarısının günlük hedeflerine ulaşma konusunda endişe duyduğunu öne sürüyor.

Londra merkezli NHS GP Dr. Hana Patel bugün ayrıca üç rakamlı hedefin, zaman sıkıntısı çekenler de dahil olmak üzere bazıları için ulaşılamaz olabileceğini belirtti.

MailOnline’a şunları söyledi: ‘NHS İngiltere  ve Royal College of Pratisyen Hekimler, yetişkinleri sağlıklarını iyileştirmek için sadece adımları saymak yerine hızlı yürümeye odaklanmaya teşvik ediyor.

‘GP’ler olarak yetişkinleri, sadece mesafeye veya adım sayısına odaklanmak yerine, her gün daha orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapmaya ve yürüyüşlerinin yoğunluğunu artırmaya teşvik ediyoruz.

‘Günde sadece 10 dakika tempolu yürüyüş, yetişkinler için günlerine daha orta yoğunlukta fiziksel aktivite eklemenin ve erken ölüm riskini yüzde 15’e kadar azaltmanın kolay bir yoludur’.

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO) ayrıca yetişkinlerin haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz veya 75 dakika şiddetli egzersiz yapmasını önermektedir.

10.000 adım hedefi, başlangıçta 1964 Tokyo Olimpiyat Oyunlarının ardından bir Japon pazarlama kampanyası tarafından adımsayar için tasarlandı.

O zamanlar ev sahibi ülkede kondisyona artan bir ilgi vardı ve firmalar Oyunları çevreleyen çılgınlıktan yararlanmaya çalışıyordu.

Kampanyalardan biri, Yamasa’nın Japonca’da kelimenin tam anlamıyla ‘10.000 adım metre’ anlamına gelen Manpo-kei adı verilen adımsayarının pazarlanmasını içeriyordu.

Ancak keyfi rakam hiçbir zaman bilime dayanmadı. Bunun yerine, kıyaslama akılda kalıcı olduğu için bu sayı seçildi.