GAZZE’DE İSRAİL TANKLARI REFAH İÇLERİNE İLERLİYOR

0

GAZZE’DE İSRAİL TANKLARI REFAH İÇLERİNE İLERLİYOR

Müttefiki ve destekçisi ülkelerin “kara harekatı yapma; insani felaket olur” uyarılarına rağmen İsrail tankları, Gazze’nin güneyindeki son sığınak noktası Refah kentinin içlerine doğru ilerlemeye başladı.

Bölgedeki bir görgü tanığı Reuters Haber Ajansına, İsrail tanklarının doğudan batıya doğru Brzail ve Jneina mahallerine ilerlediklerini, yerleşim bölgelerindeki sokaklarda çatışmalar olduğunu bildirdi.

Hamas’ın askeri kanadı da aynı bölgede bir İsrail zırhlı personel taşıyıcıyı imha ettiklerini, taşıyıcıdaki personelden bazılarının öldürüldüğünü duyurdu.

İsrail mayıs ayı başında Filistinlilerin Refah’ta bazı bölgeleri boşaltmalarını istemişti. Bölgede 6 Mayıs’tan bu yana 450 bin kişinin yer değiştirdiği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Gazze’deki yardım ajansı, insanların tükenmiş, aç ve korku içinde olduklarını, artık Gazze’de hiçbir yerin güvenli olmadığını bildirdi.

İnsanlar, Refah bölgesinde batıda Akdeniz sahilindeki kumlu bölgelere sürülüyorlar. Yardım kuruluşları buraların yerlerinden edilmiş insanların yığılmasına uygun olmadığını belirtiyorlar.

İsrail, Refah’taki Hamas savaşçı guruplarını etkisiz hale getirmek iddiasıyla operasyonlar yaparken daha önce Hamas’tan arındırdığını ve kontrolü ele geçirdiğini öne sürdüğü kuzey Gazze’de yeniden operasyonlar yapmaya başladı. Bunun sebebi, Hamas savaşçılarının buralarda yeniden gruplaşıp İsrail Ordusu’yla çatışmalara girmeleri.

Bu arada Refah’taki son sivil can kayıplarıyla Gazze’de ölen Filistinlilerin sayısı 35 bini geçti. Hamas yetkilileri, Refah’ta pazartesi gecesi yapılan İsrail saldırılarında 82 kişinin öldüğünü bildirdiler. Bu, haftalardır Gazze’de bir günde meydana gelen en fazla kan kaybı.