Laboratuvardaki bir ‘kaza’ sonrası bilim insanları, arıların su altında bir hafta boyunca hayatta kalabildiğini keşfetti

0

Laboratuvardaki bir ‘kaza’ sonrası bilim insanları, arıların su altında bir hafta boyunca hayatta kalabildiğini keşfetti

Arıların su altında bir hafta boyunca hayatta kalabildiklerini gösteren ‘şok’ keşif, bir deney sırasında arılardan bazılarını kazara suya batıran bir grup bilim insanı tarafından yapıldı.

Ancak, “deneysel bir gözetim, uykuda olan kraliçe arılar üzerinde istemeden su birikmesine yol açtığında” durum farklı bir yöne doğru ilerledi.

Uyuyan kraliçeler, buzdolabında biriken suyun, içinde bulundukları tüplere damlaması sonucu suyun altında kaldı.

Kanada’daki Guelph Üniversitesi bilim insanları, kazara tüm arılarını öldürdüklerinden endişe ediyorlardı, ancak birçoğunun hayatta kaldığını görünce şok oldular.

Araştırmanın başyazarı Dr. Sabrina Rondeau şunları söyledi: ‘Bombus arıları üzerinde çok uzun zamandır çalışıyorum.

‘Bunun hakkında pek çok insanla konuştum ve kimse bunun bir olasılık olduğunu bilmiyordu.’

Beklenmedik ve tesadüfi bulguyu daha ayrıntılı olarak araştırmak için bir takip deneyi yapmaya karar verdi.

Ekip, tüplerde kış uykusuna yatan 147 kraliçeyi topladı; karşılaştırmalı bir grup olarak bazıları susuz, bazıları suda yüzen ve bazıları sekiz saatten yedi güne kadar değişen bir süre boyunca bir dalgıç yardımıyla tamamen suya batmış durumda tutuldular.

Dikkat çekici bir şekilde, su altında kış uykusuna yatan kraliçelerin yüzde 81’i yalnızca yedi gün hayatta kalmakla kalmadı, aynı zamanda kuru koşullara döndükten sonra sekiz hafta sonra da hayatta kaldı.

Dr Rondeau, arıların sağlığı üzerindeki uzun vadeli etki ve bunun koloni üzerindeki etkilerinin hala daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyduğunu belirtti.