İNGİLTERE’DE GÜNDEM BAŞBAKANLIKTAKİ PİRELER

0

İNGİLTERE’DE GÜNDEM BAŞBAKANLIKTAKİ PİRELER

İngiltere’de elbette başka gündem maddeleri var ama pireler, Birleşik Krallık Hükümeti hiyerarşisinde başbakandan sonra gelen Maliye Bakanı Jeremy Hunt’ı uğraştıran bir sorun olmuş.

Olayın geçmişi, 50 günlük görev süresiyle Britanya tarihinin en kısa süreli başbakanı olan Liz Truss’ın anılarını yazdığı kitabında gündeme getirdiği yakınmaya dayanıyor. Truss, başbakanken Downing Street 11 numaradaki ikametgahında halılardaki pireler yüzünden birkaç hafta kaşındığını yazmıştı.

Birleşik Krallık’ta başbakanlık ikametgahı Downing Street 10 numara. Ancak eski Başbakan Tony Blair’den bu yana genillikle başbakanlar daha büyük olduğu için kişisel ikametgah olarak hemen yandaki 11 numarayı kullanıyorlar.

Kaşınmaktan yakınan eski Başbakan kitabında pirelerin sorumlusu olarak Dilyn’e işaret etti… Dilyn, eski Başbakan Boris Johnson’ın köpeği. Liz Truss,Pireleri o köpeğin getirdiğini öne sürüyor.

Başbakanlıktaki günlerinde Boris Jonhson ve köpeği Dilyn

Maliye Bakanı Jeremy Hunt’ın bu hikayedeki yerine gelince. Mevcut Başbakan Rushi Sunak, pire sebebli kaşıntılardan şikayetçi selefi Liz Truss’ın yerine geldiğinde öncekilerin aksine ikametgah olarak Downing 10 numarayı tercih etti. Liz Truss’dan sonra 11 numara boşalınca pireli konuta Maliye Bakanı Jeremy Hunt taşındı.

Ve Jeremy Hunt eski Başbakan Liz Truss anılarını kaleme aldığı kitabında “pireli halılar yüzünden çok kaşındım. Bütün konuta çok pire ilacı uyguladık ama baş edemedik” diye yazınca kendisini takip eden Britanyalı gazeteciler ABD’de bulunan Maliye Bakanı Hunt’a konuyu sordular. Hunt da açıklamayı yaptı.

“Pahalı ve kesin bir çözüme başvurdum. Halıları değiştirdim”.

Birleşik Krallık’ta bu tür harcamalar sorgulanır. Hele de halkın parasının emanet edildiği maliye bakanı böyle derse. Jeremy Hunt bunu bildiğinden açıklamasına o ayrıntıyı da ekledi:

“Tüm halıları masrafları bana ait olmak üzere değiştirdim. Çok büyük bir masraf çünkü”