BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ SELDEN SONRA TOPARLANMAYA ÇALIŞIYOR

0

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ SELDEN SONRA TOPARLANMAYA ÇALIŞIYOR

Diğer körfez ülkeleriyle birlikte ölçümlü dönemin en şiddetli yağışına maruz kalan çöl ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri selden sonra toparlanmakta zorlanıyor.

Ülkenin meteorologları yıllık 9,5 santim yağış alan Birleşik Arap Emirlikleri’ne bir günde 14 santim yağdığını belirttiler.

Körfez bölgesinde can kaybı 21’e yükseldi. Oman’da 20 kişinin Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise 1 kişinin öldüğü bildirildi.

Satın alma gücü paritesine göre, kişi başı yıllık gelirin 92,000 dolar olduğu ülkede özellikle dünyanın en işlek havalimanı olan Dubai Hava Limanı’nda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Havalimanının pistleri sular altında kalmış, terminalleri su basmıştı. Dubai Havalimanı neredeyse tamamen işlevsiz. Sadece bir terminal çalışıyor. Önemli bir turizm merkezi olan Dubai’de çok sayıda yolcu rezervasyonlarının onaylanmasına rağmen uçamıyor. Yolcular kontuarların kapalı olmasından, saatlerce beklemekten ve yiyecek sıkıntısı çekmekten yakınıyorlar.

Dubai kent merkezinde de henüz yaşam normale dönmüş değil. Tankerler yollardaki suyu çekmeye çalışıyor. Araçlar hala terkedilmiş durumda. Okulların 1 hafta kapalı kalacağı duyuruldu. 12 Şeritli Şeyh Zayed Otoyolu’nun bazı kesimleri hala sular altında.

Birleşik Arap Emirlikleri yağmur için bulut tohumlama yöntemini kullanan bir ülke. Aşırı bulut tohumlamanın son şiddetli yağışlara yol açtığı iddia edilse de uzmanlar iklim değişikliğine işaret ediyorlar.

Birleşik Arap Emirlikleri basınında da “iklim değişikliği nedeniyle gelecekte bu tür felaketlere hazır olmalıyız” yorumları yapılıyor.