GEÇEN AY EN SICAK MART AYI OLARAK TARİHE GEÇTİ

0

GEÇEN AY EN SICAK MART AYI OLARAK TARİHE GEÇTİ

Avrupa Birliği İklim Ajansı Kopernik, dünyanın şimdiye kadarki en sıcak mart ayını yaşadığını açıkladı. Mart ayında küresel olarak ortalama sıcaklık 14,4 Santigrad derece olarak ölçüldü.

Üstelik dünyanın küresel sıcaklığı 10 aydır her ay rekor kırıyor. Durum bununla da kalmıyor. Mart ayında sona eren 12 aylık dönem şimdiye kadarki en sıcak 12 aylık zaman dilimi olarak da tarihe geçti.

2023 yılı da küresel olarak 1850’den beri en sıcak yıl olarak kayıtlarda yer alıyor.

İklim bilimcilere göre, sıcaklık rekorlarının birincil sebebi, kullandığı fosil yakıtlarla, yaptığı ormansızlaştırmayla insan. Bilim insanları, sera etkisiyle oluşan küresel ısınma ve iklim değişikliğinin giderek hızlanmasından endişeliler.

Pasifik Okyanusu’ndaki sıcaklığın artmasıyla oluşan El Nino’nun etkisine de dikkat çekiliyor. Ancak El Nino döngüsel olarak geçmişte de vardı ve her El Nino dönemi sıcaklık rekoru getirmedi. El Nino gelecek birkaç ayda sona erecek ve yerini yıl sonuna doğru Pasifik Okyanusu’nun soğumasıyla kendini gösteren La Lina’ya bırakacak.

İklim bilimciler eğer gelecek yaz sonunda da Kuzey Atlantik’te rekor kıran sıcaklıklar tespit edilmesi halinde bu takdirde küresel ısınmada yeni bir sıçrama döneminden emin olacaklarını belirtiyorlar.

Uzmanlar gezegeni ısıtan gaz emisyonlarının hızla azaltılması gerektiğini, harekete geçilmezse küresel sıcaklık rekoru kırılan 2023’ün yeni normale dönüşeceğini belirtiyorlar.