GAZZE KONUSUNDA BİR DAVA DA ALMANYA’YA KARŞI AÇILDI

0

GAZZE KONUSUNDA BİR DAVA DA ALMANYA’YA KARŞI AÇILDI

Birleşmiş Milletler’in en üst yargı organı Uluslararası Adalet Divanı’nda Gazze’yle ilgili olarak Almanya’ya karşı dava açıldı. Nikaragua tarafından açılan davada uluslararası mahkemeden Almanya’ya karşı İsrail’e silah satışını durdurma kararı alması talep ediliyor.

Lahey Adalet Divanı’nda yapılan başvuru duruşmasında Nikaragua’nın Hollanda Büyükelçisi, 16 yargıçtan oluşan heyete, “Almanya’nın soykırımı önleme veya uluslararası insancıl hukuka saygı gösterme yükümlülüğünü yerine getirmediğini” söyledi.

İlk duruşmada söz alan Nikaragua’nın avukatı yargıçlar heyetine hitaben “Gazze’deki Filistinli çocuklara, kadınlara ve erkeklere, bir yandan havadan yardım da dahil olmak üzere insani yardım sağlamak, diğer yandan onları öldürmek ve yok etmek için kullanılan silahları ve askeri teçhizatı sağlamak gerçekten acınası bir bahanedir” diye konuştu.

Almanya, Nikaragua’nın davayı açarken ortaya koyduğu argümanları reddediyor. Lahey Uluslararası Adalet Divanı, 9 Nisan Salı günü Almanya temsilcilerinin karşı görüşlerini dinleyecek.

Birleşmiş Milletler’in en üst düzey insan hakları organı BM İnsan Hakları Konseyi, 5 Nisan günü İsrail’e silah satışının durdurulmasını öngören bir karar tasarısını onaylamıştı. ABD ve Almanya karar tasarısına ret oyu veren ülkeler arasında yer almıştı.