JAPONYA’DA KOLESTEROL HAPI PANİĞİ: 5 KİŞİ ÖLDÜ 100’Ü AŞKIN KİŞİ HASTANEDE! 

0

JAPONYA’DA KOLESTEROL HAPI PANİĞİ: 5 KİŞİ ÖLDÜ 100’Ü AŞKIN KİŞİ HASTANEDE! 

Japonya’da kolesterol seviyesini düzenlemek için piyasada satılan takviye hapların geri çağrılmasından bu yana son bir hafta içinde 5 kişi öldü, 114 kişi hastaneye kaldırıldı.

Osaka merkezli Kobayashi Pharmaceutical Co. adlı şirketin ürettiği kırmızı bir küf türü olan benikoji etkin maddeli ürünler, kolesterol seviyesini düşürmek amacıyla kullanılıyordu ve reçetesiz satılıyordu.

Takviye hap ya da gıdayı kullananlarda özellikle böbrek sorunları dikkat çekti. Ürünlerin neden ölüme ve ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu araştırılıyor.

Japonya’da Benikoji adlı kırmızı küf, sadece hap olarak satılmıyor, miso ezmesi, kraker ve sos gibi çeşitli formlarda gıda ürünü olarak ve kırmızı gıda boyası olarak da piyasada bulunuyor.

Japonya basını firmanın ürettiği hapların ihrac edildiğine ve ülkedeki turistler tarafından da satın alındığına dikkat çekti. Turistlerin durumdan haberdar olmayabilecekleri vurgulandı.

Kobayashi Pharmaceutical, kolesterol seviyesini düzenlemek için kullanılan takviye haplarını yıllardır üretiyor. Son 3 yılda milyonlarca paketin satıldığı, geçen yıl 18,5 ton üretim yapıldığı bildiriliyor.

Üretici şirket, sorunun ortaya çıkmasından hemen sonra harekete geçmemekle suçlanıyor.

Şirket yetkilileri bir basın toplantısı düzenlediler ve Japon gelenekleri uyarınca kameraların karşısında başlarını eğerek özür dilediler.