Araştırma: Huzursuz bir uyku 10 yıl daha yaşlı hissetmeye neden oluyor

0

Araştırma: Huzursuz bir uyku 10 yıl daha yaşlı hissetmeye neden oluyor

Çalışma, ‘uyku ve uykululuğun yaş duygusunu şekillendirmede rol oynadığını gösterdi’

Araştırmacılar, uykunun kişinin kaç yaşında hissettiğini etkileyip etkilemediğini belirlemek için iki çalışma yürüttü.

İlk olarak, 429 katılımcıdan 30 gün boyunca kendilerini algılayan yaşlarını ve kaç gece yetersiz uyku hissettiklerini kaydetmeleri istendi.

Analiz, yetersiz uykunun eklendiği her gün için öznel yaşın 0,23 yıl arttığını ortaya çıkardı.

Daha sonra 182 kişi, iki gece boyunca gece başına yalnızca dört saat yatakta kalmalarına izin verilen bir uyku kısıtlama çalışmasına kaydoldu.

Çalışma, bu durumun insanların yatakta 9 saat geçiren insanlara kıyasla kendilerini 4,44 yaş daha yaşlı hissetmelerini sağladığını gösterdi.

Analiz ayrıca her iki çalışmada da aşırı uyanık hissetmekten aşırı uykulu hissetmeye geçişin 10 yaş daha yaşlı hissetmeyle bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı.

İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nden araştırmacılar bulgularını Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayınladılar.

Şöyle yazdılar: ‘Birçok insan takvim yaşından daha genç hissediyor.

‘Bu fenomen genç bireyler arasında daha az yaygın olsa da, otuzlu yaşlarımıza ve ötesine geçtikçe, kaç yaşında olduğumuz ve kaç yaşında hissettiğimiz arasındaki tutarsızlık daha belirgin hale geliyor.

‘Yeni araştırmalar, uyku alışkanlıklarımızın kaç yaşında hissettiğimizi şekillendirmede rol oynayabileceğini öne sürüyor.

‘Gerçek yaşımızdan daha genç hissetmenin daha uzun yaşamakla, daha iyi zihinsel sağlık ve fiziksel sağlıkla ve daha olumlu psikolojik özelliklerle ilişkili olduğu ortaya çıktı.’

Her iki çalışmanın da ‘uyku ve uykululuğun yaş algımızı şekillendirmede derin bir rol oynadığını gösterdiğini’ ve ‘yaş algımızın son derece şekillendirilebilir olduğunu’ söylediler.

‘Bu keşifler gençlik duygusunu geliştirmek için yeni olanaklar açıyor’

‘Uykuyu korumak muhtemelen genç hissetmek için önemli bir faktördür.’
diye eklediler.

Daily Mail