Sadece bir gün güneşlenmek bile ‘öldürücü kalp hastalığı riskini artırıp  bağışıklık sisteminizi çökertebilr’

0

Sadece bir gün güneşlenmek bile ‘öldürücü kalp hastalığı riskini artırıp  bağışıklık sisteminizi çökertebilr’

Dermatologlar The Sun’a  bronzlaşmanın güvenli bir yolu olmadığını , çünkü en ufak bir bronzlaşmanın bile güneş hasarına eşdeğer olduğunu söyledi .

Araştırmalar, güneşin kavurucu ışınları altında yatmanın aynı zamanda kalp hastalığı riskinizi artırabileceğini ve vücudunuzun bağışıklık tepkisini engelleyebileceğini gösteriyor.

Louisville Üniversitesi’nden bilim insanları, sıcak havalarda geçirilen tek bir günün vücuttaki iltihap belirtilerini artırmaya yeterli olduğunu buldu.

Kalp hastalığı riskiyle ilişkili iltihaplanma, vücudun enfeksiyon veya yaralanmaya karşı verdiği normal tepkinin bir parçasıdır.

Ancak haftalar veya aylar süren veya sağlıklı dokularda meydana gelen uzun vadeli inflamatuar yanıklar, hasara neden olabilir ve arterlerde plak oluşumunu tetikleyebilir.

Bu da ateroskleroz yani atardamarların kalınlaşması veya sertleşmesine yol açarak kalp krizi ve felç riskini artırabilir .

Araştırma, Amerikan Kalp Derneği’nin  Chicago’daki Epidemiyoloji, Önleme, Yaşam Tarzı ve Kardiyometabolik  Sağlık konferansında sunuldu , ancak henüz bilimsel bir dergide yayınlanmadı.

Epidemiyolog ve çevre tıbbı profesörü Dr Daniel Riggs’in liderliğindeki ekip,  mahallelere yeşil bitki dikmenin hava kalitesini nasıl iyileştirebileceğini ve kalp hastalıklarını nasıl azaltabileceğini araştıran Louisville Yeşil Kalp Projesi’nin bir parçası olan 624 kişiden alınan kan örneklerini inceledi.

Araştırmacılar özellikle, bağışıklık sistemi tarafından yaralanma tespit edildiğinde salınan sitokinler gibi inflamasyonu tetikleyebilen moleküller gibi temel bileşiklerin seviyelerine baktılar.

Sitokinler ve bağışıklık hücreleri, algılanan bir tehdide yanıt olarak vücudun savunmasını ne kadar artırdığını göstermek için kullanıldı.

Isıya maruz kalma ile bağışıklık sisteminin geçici olarak zayıflamış tepkisi arasındaki ilişki endişe vericiydi.

Dr. Riggs, bunlardan TNF-alfa’nın “en önemli inflamatuar belirteçlerden biri olduğunu ve kardiyovasküler hastalıklarda önemli bir rol oynadığını” söyledi.

Dr. Riggs, sıcak havanın, monositler ve öldürücü T hücreleri olarak bilinen beyaz kan hücrelerinin daha yüksek seviyeleriyle ilişkili olduğunu ve bunun da ısının iltihaba neden olduğunun veya bir bağışıklık  tepkisini tetiklediğinin bir işareti olabileceğini söyledi.

Araştırmacılar ayrıca B hücreleri olarak bilinen enfeksiyonla savaşan ve kanı temizleyen beyaz kan hücresinde de bir azalma olduğunu fark ettiler.

Dr. Riggs’e göre bu hücrelerin düşük seviyeleri, kişinin enfeksiyona karşı daha duyarlı olduğu anlamına gelebilir.

Ekip, hava ne kadar sıcaksa iltihap belirteçlerinde de o kadar fazla artış olduğunu gördü.

Dr. Riggs konferansta, sıcak havaya kısa süreli maruz kalma sonucunda bu kadar çok hücre tipinin değiştiğini görmenin onu şaşırttığını söyledi.

“Çalışma katılımcılarımız kan testlerinin yapıldığı gün yüksek sıcaklıklara çok az maruz kaldılar, ancak çok az maruz kalma bile bağışıklık belirteçlerinde değişikliklere katkıda bulunabilir” diye açıkladı.

Dr Riggs şunları söyledi: “Küresel sıcaklıkların artmasıyla birlikte, ısıya maruz kalma ile bağışıklık sisteminin geçici olarak zayıflamış tepkisi arasındaki ilişki endişe vericidir çünkü sıcaklık ve nemin, bulaşıcı, hava yoluyla hastalık bulaşmasının önemli çevresel etkenleri olduğu bilinmektedir.

“Dolayısıyla yazın en sıcak günlerinde insanlar ısıya maruz kalma riski daha yüksek olabilir, aynı zamanda hastalıklara veya iltihaplanmalara karşı daha savunmasız olabilirler.”