ABD’NİN GAZZE’DE ATEŞ KES TEKLİFİ BM GÜVENLİK KONSEYİ’NDE

0

ABD’NİN GAZZE’DE ATEŞ KES TEKLİFİ BM GÜVENLİK KONSEYİ’NDE

Amerika Birleşik Devletleri’nin Gazze’de acil ateş kes öngören karar tasarısının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde bugün ele alınması bekleniyor.

ABD’nin BM Misyonu Sözcüsü, karar tasarısının Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesiyle yapılan uzun görüşmeler sonucunda hazırlandığını bildirdi.

Daha önce Gazze için ateş kes karar tasarılarını 3 kez veto eden ABD’nin bu girişimi İsrail’e karşı sertleşmesinin bir işareti olarak kabul ediliyor.

Reuters’in haberine göre,  taslak kararda, yaklaşık altı hafta sürecek “acil ve sürekli bir ateşkesin” sivilleri koruyacağı ve insani yardımın sağlanmasına izin vereceği belirtiliyor.

Metinde Mısır ve Katar’ın aracılık ettiği ateş kes görüşmeleri destekleniyor ve ateş kes döneminin kalıcı barış arayışlarına yol açması umuluyor.

Karar tasarısı, uluslararası kriterler açısından açlığın felaket boyutlarına ulaştığı Gazze’de insani yardımda artış da amaçlıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde bir karar tasarısının geçmesi için 15 sandalyeli konseyde 9 üyenin kabul oyu vermesi ve ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin’in veto etmemesi  gerekiyor.