Araştırma: Uzun süredir evli çiftler bebekler ve köpeklerde kullanılan tekniklerle iletişim kuruyor

0

Araştırma: Uzun süredir evli çiftler bebekler ve köpeklerde kullanılan tekniklerle iletişim kuruyor

Macaristan’daki Lorand Üniversitesi’nden araştırmacı Édua Koós-Hutás; ‘Ebeveynlerin bebeklerle ve birbirleriyle konuşma biçimleri, yüz ifadelerinin değişimi konusunda pek çok benzerlik taşıyor.

‘Bu benzerlik duygusal yakınlıktan ve bağlardan kaynaklanıyor olabilir ve konuştuklarında samimi ve odaklanmış bir atmosfer yaratmaya yardımcı olabilir’ ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar, insanların eşleriyle konuşurken sıklıkla ‘şaşırmış’ ifadeler kullandıklarını – iri gözlü, kalkık kaşlı ve daha fazla dişin sergilendiğini – keşfettiler.

Ayrıca daha abartılı ağız hareketleri de gözlemlediler.

Bu teknikler genellikle bebeklerle konuşurken onların dil becerilerini öğrenmelerine yardımcı olmak için ve köpeklerle konuşurken sözsüz bir hayvana mesaj iletmek amacıyla kullanılır.

Araştırmacılar, bebek konuşmasının aynı zamanda daha yüksek perdede, şarkı söyler gibi konuşmayı, ve basitleştirilmiş, sıklıkla tekrarlanan sözcükleri de içerebileceğini söyledi.

Applied Animal Behavior Science dergisinde yayınlanan araştırmada, köpeği ve bebeği olan 46 evli kişi incelendi.

Araştırmacılar, bireyler eşleriyle, çocuklarıyla ve evcil hayvanlarıyla bireysel olarak konuşurken yüz ifadelerini ve duygusal durumlarını analiz etti.

Köpekle konuşurken veya bebeklerine tekerleme okurken ebeveynlerin daha belirgin yüz kas hareketleri kullandıklarını buldular.

Bu, dikkati çekmenin ve sürdürmenin etkili bir yolu olarak kabul edildi.

Şaşırtıcı bir şekilde eşler birbirlerine hitap ettiğinde de benzer sonuçlar elde ettiler.

Bunun nedeninin değişebileceğini ancak çiftlerin bu teknikleri partnerlerinin dikkatini çekmek veya duygusal bağları güçlendirmek için kullanabileceğini söylediler.