ABD ORDUSU GAZZE’YE DENİZDEN YARDIM İÇİN GEÇİCİ LİMAN HAZIRLIYOR

0

ABD ORDUSU GAZZE’YE DENİZDEN YARDIM İÇİN GEÇİCİ LİMAN HAZIRLIYOR

Birleşik Devletler Başkanı Joe Biden Kongre’de Ulusun Birliği konuşmasında Gazze’ye denizden yardım planını açıkladığı sırada, ABD Ordusu’nun 7’inci Ulaştırma Tugayı yüzer liman için malzeme toplamaya başlamıştı.

Orduya emir kongre konuşmasından önce gitmişti: “Gazze kıyısına geçici portatif liman yapılsın”

Söz konusu liman sayesinde güney Kıbrıs’tan hareket eden gemilerle gıda ve diğer insanı yardımların Gazze’ye ulaştırılması hedefleniyor. ABD İsrail’in engellemeleri yüzünden Gazze’ye yeterince insani yardım ulaştırılamaması üzerine havadan gıda atmayı denedi; bunu yaptı ama yeterli olmayacağını gördü.

Biden, kurulacak yüzer limanla Gazze’ye çok büyük miktarlarda gıda ve yardım malzemesi ulaştırılabileceğini belirtti.

Gazze kıyısına yüzer veya portatif liman kurmak karmaşık bir operasyon. Liman için şimdiden 1,000 asker çalışıyor. Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, limanın kurulmasının, yardımların depolanıp gemilerle yola çıkarılıp Gazze ulaştırılmasının haftalar alabileceğini belirtti. Aslında operasyon bölgede silah zoruyla hakim olan İsrail’in işbirliği yapmasını gerektiriyor ancak İsrail’den yardıma katkı için “olur” gelmedi.

ABD’nin Virginia eyaletindeki 7’inci Ulaştırma Tugayı’nda mühendisler ve diğer personel ekipmanı toplamaya başladı. Liman dev bir LEGO sistem gibi olacak. 12 metrelik çelik parçalar birbirlerine kilitlenecek ve 550 metrelik iki şeritli bir yüzer liman oluşturulacak.

Operasyonla ilgili belirsizlikler var. İsrail’in desteği belirsiz. Limana ulaştırılan yardım karada nasıl dağıtılacak açıklanmadı. Ancak  haftalar sonra bir portatif liman kurmak için Amerikan donanması gemilerinin ve Amerikalı askerlerin Gazze kıyısında hummalı bir faaliyet içinde görülmesi ve ABD ordusunun Filistin’e, Filistinlilere bu kadar yaklaşması bile tarihi bir olay olacak.