UKRAYNA MÜHİMMAT SIKINTISI ÇEKİYOR; BATI YARDIMDA TEKLİYOR RUSYA İSE İLERLİYOR 

0

UKRAYNA MÜHİMMAT SIKINTISI ÇEKİYOR; BATI YARDIMDA TEKLİYOR RUSYA İSE İLERLİYOR 

Kongre’deki politik sıkıntılardan ötürü ABD yardımlarının durmasının ardından Ukrayna özellikle top mermisi açısından ciddi sıkıntılarla karşı karşıya. Rusya işgalde ilerleyip kazanımlar elde ederken Avrupa Birliği, Ukrayna’ya mühimmat yetiştirebilmek için yoğun çaba sarfediyor. Gelen haberlere göre bu çaba yeterli olmuyor.

Savaşta ön cephede Ukrayna birliklerinin ateşlediği her bir top mermisine karşılık Rus birlikleri 5-6 mermiyle cevap verebiliyor. Bu sıkıntılı durum Ukrayna piyade birliklerinin ilerlemesini ya da Rus birliklerine direnmesini çok güçleştiriyor.

Çekya’da 7/24 süren top mermisi üretimi var. Özellikle Hollanda, Ukrayna’ya verdiği topçu silahları için mümkün olduğunca çok sayıda 155 mm topçu mermisi bulmak amacıyla Çek Cumhuriyeti ile birlikte çalışıyor.

Financial Times’a göre, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba geçen hafta AB dışişleri bakanlarına Ukrayna’nın bu yıl 2,5 milyon top mermisine ihtiyacı olduğunu söyledi ancak Avrupa Birliği sadece 400.000 mermi gönderebildi.

Silahlanma uzmanlarına göre, küresel pazardaki büyük çaplı top mermisi arzı da sınırlı. Bu nedenle silah pazarında fiyatlar artıyor. Sonuçta Ukrayna’ya desteğin batılı ülkelere maliyeti de artıyor.

Rusya’nın işgalinden bu yana geçen iki yıl içinde, Ukrayna’nın dışardan gelen mühimmatının çoğu ABD stoklarından tedarik ediliyordu ancak Birleşik Devletler’in yardımı Kongre’ye takıldı.

ABD Kongresi’nin 60 milyar dolarlık bir askeri yardım paketini bekletmesi ve Avrupalı güçlerin AB fonlarını blok dışından mühimmat satın almak için kullanma konusunda bölünmesi sonucu, Ukrayna’ya mühimmat tedariki sekteye uğramış durumda.

Ukrayna hava savunmasını güçlendirmek için de açıklarını kapatmak için çare arıyor. Uzmanlara göre, Rusya’nın bu konudaki üstünlüğünü karşılayabilmek amacıyla hava savurması açısından cephe hattında daha fazla donanıma ihtiyaç duyuyor.