ÇİN TAYVAN’LA “BARIŞCIL BİRLEŞME” HEDEFİNİ SİLDİ

0

ÇİN TAYVAN’LA “BARIŞCIL BİRLEŞME” HEDEFİNİ SİLDİ

Çin Halk Cumhuriyeti parlamentosu Ulusal Halk Kongresi’nin açılışında bütçe sunumu yapan Başbakan Li Qiang’ın raporunda Tayvan’la barışçıl birleşme ifadesinin bu defa yer almadığı görüldü.

Çin, ülkenin doğu kıyılarının açıklarında yer alan Tayvan adasının kendi toprakları olduğunu savunuyor. Son zamanlarda Amerikalı siyasilerin, özellikle de Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin adayı ziyareti nedeniyle Çin-Tayvan ilişkileri gerginleşmişti. Pekin yönetimi önceleri Tayvan’la “barışcıl birleşme” hedefini vurgulamaktaydı. Son gelişmeler üzerine Çin yönetiminin parlamento açılışında bu defa bu ifadeyi kullanmaması dikkat çekti.

Bu yeni yaklaşıma karşılık, hükümet savunma harcamalarını %7,2 oranında artırmayı hedefledi. Bu oran Devlet Başkanı Xi Jinping’in 10 yılı aşkın görevi  süresince iki misli artan savunma harcamalarını daha da körükleyecek.

Strateji uzmanlarına göre Çin’in savunma harcamalarındaki ciddi yükselişler, ülkenin gelecek on yılda ordusunu, savaşmaktan başka seçeneği kalmazsa o savaşı kazanmaya hazır olduğu noktaya kadar büyütmek istemesinin işareti.