LAHEY’DE İSRAİL’E KARŞI TARİHİ BİR DAVA BAŞLIYOR

0

LAHEY’DE İSRAİL’E KARŞI TARİHİ BİR DAVA BAŞLIYOR

Uluslararası Adalet Divanı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararı üzerine İsrail’in 57 yıldır işgal altında tuttuğu Filistin bölgeleriyle ilgili olarak taraflardan bugün görüş almaya başlayacak.

Dava, İsrail’in işgal altında tuttuğu Batı Şeria, Gazze Şeridi ve ihlak edilmiş Doğu Kudüs’teki durumu kapsıyor.

Lahey’deki duruşmada Filistin temsilcileri, görüşlerini sözlü olarak bildirecek. Alınan bilgiye göre, Filistinli temsilciler, İsrail’in işgal ettikleri toprakları aslında ilhak ettiğini belirtecekler; ırk ayrımcılığı uyguladığını dile getirecekler.

İsrail ise sözlü savunmaya yapmayacak. Savunmasını yazılı olarak verecek. Bu savunmada İsrail’in işgal politikasının ülkenin güvenliği için yürütüldüğü öne sürülecek.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu bir süre önce İsrail’in işgal altında tuttuğu topraklardaki politikalarına ilişkin olarak Uluslararası Adalet Divanı’ndan görüş talep etmişti.

İsrail, 1967’de Mısır, Ürdün ve Suriye ile yaptığı savaşta Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi’ni ele geçirmişti. Tel Aviv yönetimi Batı Şeria’da 146 yerleşim yeri kurmuş, işgal ettiği GaZze’den 2007 yılında çekilmiş, bölgeye abluka uygulamaya başlamış ve son olarak Doğu Kudüs’ü ilhak edip Kudüs’ü başkent ilan etmişti.