Kedinâme 8; Bakalım hangi gruptansınız?

0

Kedinâme 8.                                     

Bakalım hangi gruptansınız?

Bu Kedinâme yazılarım yüzünden çevrem artık kedi konusunda kariyere sahip olduğumu düşünüyor; Kedi Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanlığı gibi. Öyle sıradan öğretim görevlisi filan değil; yalnız atanmışlık, seçilmişlik nereden geliyor meçhul. Tepeden inme… Kargo uçağından yerleşkelere doğru paraşütlerle tekmelenip pike indirme harekatıyla atılanlardan olmalıyım. Yalnız ne hikmetse isabet başarılı olamamış, ben dekanlık binasına değil, hayvan barınağına düşmüşüm. Direkt kedi odalarına.

Bu kedi ahalisiyle ayrı düşsem şaşardım zaten.

Bilimsel araştırmalardan kopmadan azimle saptamalara göz atalım. Yalnız bu sefer pisicanlara değil, ebeveynleriyle ilgili kısımlara.

Bilimsel araştırmalara göre kedi ebeveyni (sahibi demiyorum) karakterleri enteresan.
Araştırmayı yürüten Sarah Crowley, kedilerini dışarı çıkarmaları konusunu incelediklerini söylüyor.

İlk sırada endişeli korumacılar var. (Lütfen insan çocukları olan ebeveynlerle benzerliklere dikkat edelim.) Bunlar kedilerinin dışarıda kaybolacağını, çalınacağını ya da öleceğini düşünüyorlar. Ve ürettikleri çözüm, hayvanı evden asla çıkartmamak.

İkinci grup, özgürlükçüler.
Kedilerin kendi doğal dürtülerini takip ederek yaşamaları gerektiğini düşünüyorlar. Diyelim ki tüylü eve dönmedi, o öyle mutlu demek diye düşünüyorlar. E maşallah, şöyle kocaman bir yürekleri olmalı.

Diğer grup: Tolerans gösterenler de aynı fikirde. Dışarısı tehlikelerle dolu ama, kedi için faydalı, hatta şart diyorlar.

Bunlar kimi kandırıyor acaba? Çocuğun eve gelmese böyle mi düşünürsün? Bilimsellikten uzak yaklaştığımın farkındayım ama sinirleniyorum işte.

Önemsemeyenler. İşte şeffaf ve dürüst kesim.
Vurdumduymazlıkta ipi göğüsleyenler.
Bunlar zaten hasbelkader bir kedi edinmişler. Çok da umurlarında değil. Hayvan gelmiş, gitmiş, dert edinmiyorlar.

Crowley, Amerika’da daha fazla ‘endişeli korumacı’ , İngiltere’de ise ‘özgürlükçülerin’ ön planda olduğunu söylüyor. Avustralya’da ise tolerans gösterenler çoğunluktaymış. Kedicikleri kanguru gibi mi algılıyorlar ne?

Acaba bizde durum ne?
Bence tüm ebeveyn grupları eşit ağırlıklıdır. Kedisini evden çıkartmayan endişeli korumacılar, özgürlükçüler, tolerans gösterenler.
Daha önce söylediğim gibi ebeveynlerin çocuklarına karşı davranışlarıyla kedilerine olan davranışları benzerlik gösteriyor.

Acaba siz hangi gruptansınız? İtirafları alalım.

Bu ilginç araştırmayla yine bilimsellikten kopmadık. Can yoldaşımız pisiler için değer elbette.

Füsun ALTINOK

Füsun ALTINOK/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 17 Şubat 2024

Yazarın Tüm Yazıları