ABD MİSİLLEME YAPMAYA BAŞLADI IRAK VE SURİYE’DE HEDEFLER VURULDU

0

ABD MİSİLLEME YAPMAYA BAŞLADI IRAK VE SURİYE’DE HEDEFLER VURULDU

ABD Ürdün’deki üssüne yönelik saldırıdan sonra Irak ve Suriye’deki İran Devrim Muhafızları bağlantılı örgütlere yönelik olarak misilleme operasyonlarına başladı.

Yapılan açıklamaya göre, Irak’ta 3, Suriye’de 4 bölge olmak üzere 7 bölgede toplam 85 hedef vuruldu.

ABD ordusunun açıklamasında, İran bağlantılı örgütlerin komuta kontrol merkezlerinin, roket, drone tesislerinin lojistik ve mühimmat depolarının hedef alındığı bildirildi.

İran Devrim Muhafızları’nın yabancı istihbarat ve para militer kolu olan Kudüs Güçleri de tesisleri, üsleri vurulan örgütler arasında yer alıyor.

ABD’nin saldırılarında Birleşik Devletler’den havalanan uzun menzilli stratejik bombardıman uçakları B-1’lerin de kullanılması dikkat çekti.

Hem Suriye’den hem de Irak’tan tepki içeren açıklamalar yapıldı. Suriye Savunma Bakanlığı, ABD kuvvetlerinin “bariz hava saldırganlığının” sivillerin ve askerlerin öldürülmesine, diğerlerinin yaralanmasına yol açtığı kamu ve özel mülklere önemli zararlar verildiği belirtildi.

Irak askeri sözcüsü ise, saldırılarla Irak’ın egemenliğinin ihlal ettiğini bildirdi. Sözcü, “Saldırılar Irak’ı ve bölgeyi korkunç sonuçlara götürebilecek bir tehdit oluşturuyor” dedi. Irak Başbakanlık sözcüsü de ABD saldırılarının bölgeyi felakete sürükleyecek sonuçlar doğurabileceği uyarısını yaptı.

ABD’nin Ürdün’deki üssüne 28 Ocak günü yapılan saldırıda 3 asker ölmüş 40 personel yaralanmıştı. Saldırıyı İran Devrim Muhafızları bağlantılı çatı örgüt üstlenmişti.

ABD ise kısa bir süre önce İran toprakları hedef alınmamak üzere bölgedeki İran bağlantılı örgütlere yönelik olarak bir dizi misilleme saldırısı yapılacağını duyurmuştu.