“UKRAYNA ESİR ASKERLERİNİN BULUNDUĞU UÇAĞI DÜŞÜRDÜĞÜNÜ ZIMNEN KABUL ETTİ”

0

“UKRAYNA ESİR ASKERLERİNİN BULUNDUĞU UÇAĞI DÜŞÜRDÜĞÜNÜ ZIMNEN KABUL ETTİ”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, 24 Ocak günü Rusya Ukrayna sınırı yakınlarında içindeki Ukraynalı esir askerlerle düşen Rus uçağı olayı ile ilgili olarak, Rusya’yı suçladı. Zelensky, “Moskova, Ukraynalı esirlerin hayatıyla oynuyor” dedi.

İçindeki 65 Ukraynalı savaş esiri bulunan Rusya’ya ait IL 76 tipi askeri uçak Ukrayna sınırı yakınlarında düşmüştü. Bir köyün yakınlarına düşen uçakta bulunan 6 mürettebat ve 3 gardiyan dahil 74 kişiden kurtulan olmamıştı.

Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma’nın Savunma Komitesi Başkanı, uçağın Ukrayna tarafından vurulduğunu açıklamıştı.

Ukrayna Askeri İstihbaratı GUR tarafından yapılan açıklamada, düşürülen uçak için önceden kendilerine herhangi bir güvenli hava sahası talebi yapılmadığını belirtildi. Ukrayna askeri istihbaratının bu açıklaması uçağın Ukrayna tarafından düşürüldüğünün zımnen kabulü olarak yorumlandı.

Ukrayna’nın, S-300 füzeleri taşıdığı istihbaratı üzerine Rus askeri nakliye uçağını düşürdüğü belirtiliyor. Rusya uçağın iki füze tarafından vurulduğunu belirtmişti.

Ukrayna ile Rusya arasında varılan anlaşma uyarınca 24-25 Ocak günlerinde savaş esiri takası yapılacaktı. Düşen uçakta bulunan Ukraynalı esirlerin bu takasa konu askerler olabileceği belirtiliyor.