HOLLANDA’DA SANDIKTAN ŞOK DALGASI YAYILDI. SEÇİMİ İSLAM KARŞITI AŞIRI SAĞCI WILDERS KAZANDI.

0

HOLLANDA’DA SANDIKTAN ŞOK DALGASI YAYILDI. SEÇİMİ İSLAM KARŞITI AŞIRI SAĞCI WILDERS KAZANDI.

Hollanda’da 150 sandalyeli temsilciler meclisi için yapılan genel seçimleri Geert Wilders’in lideri olduğu Özgürlük Partisi (PVV) kazandı. İlk sonuçlara göre Wilders’in partisinin 37 sandalye elde ettiği belirtiliyor.

İslam karşıtı söylemleriyle ve eylemleriyle bilinen, Kuran’ı yasaklamayı bile vaad eden aşırı sağcı Wilders’ın elde ettiği başarı Avrupa’da şok dalgası oluşturdu. Son zamanlara kadar ciddiye alınmayan Geert Wilders, seçim sonuçlarının belli olmaya başlamasından sonra partisi için “PVV artık görmezden gelinemez” dedi.

Wilders, herkesin başbakanı olacağını da açıkladı.

Wilders, seçim sonuçlarının resmileşmesinden sonra 76 sandalyeye ulaşmak için diğer partilerle koalisyon görüşmelerine geçecek.

DİĞER PARTİLER GÖNÜLSÜZ

Hollanda’daki seçimlerde aşırı sağ birinci olurken sol ittifak ise ikinci oldu. İttifak 25 sandalye elde etti. İttifakın lideri Frans Timmermans, sol ittifak olarak Wilders’ın kuracağı hükümete katılmayacaklarını bildirdi.

Seçimlerde Ankara doğumlu Türkiye kökenli Dilan Yeşilgöz’ün lideri olduğu Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) ise üçüncü oldu. Wilders, hemen diğer partilere koalisyon teklifi götürse de henüz net bir yanıt alamadı. Nitekim VVD lideri Dilan Yeşilgöz, Wilders’ın hükümet kurmak için yeterli sandalye bulamayacağı görüşünde olduğunu belirtti.