Kahvaltı ve akşam yemeğini daha erken saatlerde yemenin kalp ve beyin damar hastalığı riskini azalttığı belirlendi.  

0

Kahvaltı ve akşam yemeğini daha erken saatlerde yemenin kalp ve beyin damar hastalığı riskini azalttığı belirlendi.  

Akademik dergi Nature Communications’ta yayımlanan çalışmada, 09.00’dan sonra kahvaltı, 21.00’den sonra da akşam yemeği yemenin kardiyovasküler sağlığı olumsuz etkilediği tespit edildi.

Araştırmada, çoğu kadınlardan oluşan 103 bin yetişkinin yemek alışkanlıklarıyla ilgili 7 yılda toplanan veriler incelendi.

Kahvaltı ve akşam yemeği saatlerinde, belirtilen vakitlerin üzerine geçen her saatte kalp ve beyin damar hastalığı riskini yüzde 6 artırdığı gözlemlendi.

Akşam yemeğini 21.00’den sonra yiyenlerin beyin damar hastalığına yakalanma olasılığının, 20.00’den önce yiyenlere kıyasla yüzde 28 daha fazla olduğu bildirildi.

Fransa’daki Sorbonne Paris Nord Üniversitesi’nden Bernard Srour, yemek zamanlarının kan basıncını ayarlama, metabolizmayı düzenleme ve hormon salgılama gibi işlevlerden sorumlu olan biyolojik ritmi etkilediğine dikkat çekti.

Bilim insanı, uyku hormonu melatoninin en fazla akşamları salgılandığını, dolayısıyla akşam yemeklerini geç yemenin vücudun sindirimini güçleştirdiğini belirtti.

Ayrıca gecenin ilerleyen saatlerinde yemek yiyenlerin, erken yiyenlere kıyasla daha sağlıksız alışkanlıklar geliştirebileceğine işaret edildi. Bu kişilerin daha fazla sigara ve alkol tükettiği, daha geç yattıkları, bunların da kalp ve beyin damar sağlığını olumsuz etkilediği belirtildi