REUTERS: İSRAİL VE HAMAS 1 AYLIK ATEŞKESTE ANLAŞTILAR AMA BEKLEMEDELER

0

REUTERS: İSRAİL VE HAMAS 1 AYLIK ATEŞKESTE ANLAŞTILAR AMA BEKLEMEDELER

Reuters Haber Ajansı, İsrail ve Hamas’ın rehinelerle Filistinli tutukluların takası ve 1 aylık ateşkes konularında prensipte geniş ölçüde anlaştıklarını bildirdi. Ajansa göre, çerçeve anlaşmanın hayata geçirilmesi, daha da ileri bir anlaşma için, savaşın kalıcı olarak sona erdirilmesi konusunda tarafların görüş ayrılıkları nedeniyle bekletiliyor. 

Reuters, elde ettiği bu bilgileri 3 kaynağa dayandırdı.

Ajansa göre, son haftalarda Katar, ABD ve Mısır’ın başını çektiği yoğun arabuluculuk çabaları vardı. Bu çabalar sonunda çatışmaların sona erdirilmesi ve rehinelerle Filistinli tutukluların takasına odaklanıldı. Rehinelerin serbest bırakılması, sivillerden başlayıp aşamalı olarak İsrailli askerlerle tamamlanması şeklinde ele alındı. Gazze’ye daha fazla yardım konusu da görüşmelerin belli başlı konuları arasındaydı.

Mekik diplomasisinin son turu 28 Aralık’ta başladı. Hamas birkaç aylık ara teklif etti. Sonunda 30 günlük bir ateşkeste anlaşma sağlandı.

Ancak Hamas, kalıcı bir ateşkese ilişkin bir çerçeve belirlenmesinde ısrar etti ve bu aşamaya gelinene kadar da ilerlemeyi reddetti. İsrail her seferinde bir aşamayı müzakere etmek istedi, Hamas ise rehinelerin serbest bırakılmasından önce kalıcı bir ateşkes için bir “paket anlaşma” arıyor.

Mısır’dan iki kaynak, Hamas’ı bir aylık ateşkesi ve ardından kalıcı bir ateşkesi kabul etmeye ikna etmek için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

ABD yönetiminin Ortadoğu temsilcisi Brett McGurk, söz konusu süreç nedeniyle bölgede. Washington’un uzun süreli bir ateşkesi desteklediği bildiriliyor.