19.YÜZYILDAN KALMA EĞLENCE Mİ? HİÇ DE DEĞİL! YAKLAŞIK 10 BİN YILA NE DERSİNİZ? 

0

19.YÜZYILDAN KALMA EĞLENCE Mİ? HİÇ DE DEĞİL! YAKLAŞIK 10 BİN YILA NE DERSİNİZ? 

İsveç’te mezolitik döneme ait bir kazı yerinde 9,700 öncesine tarihlenen sakızlar bulundu.

Goteborg kenti yakınlarındaki kazıda sakızları bir grup kızlı erkekli gencin çiğnediği saptandı. Sakızlar, temelde huş ağacı reçinesiydi. Huş ağacı reçinesiyle dolu kabukların yakılmasıyla elde edilen katrandan sakız elde edilmişti.

Reçineden elde edilen sakızlar çok daha önceden taş aletlerin yapımında yapıştırıcı olarak kullanılıyordu. Daha sonraları özellikle çocuklar ve gençler, reçine sakızlarını eğlence amaçlı da çiğnemeye başlamışlardı.

Son buluntular üzerinde yapılan analizlerde avcı toplayıcı gençlerin ne yedikleri de belirlendi. Menülerinde alabalık, geyik eti ve fındık vardı.

İsveç’teki kazılarda bulunan sakızlar

Mezolitik dönem kazılarında özellikle Avrupa’da reçineden yapılmış sakızlar bulunması zaman zaman rastlanan bir durum. Bir süre önce Baltık Denizi’ndeki bir adada 5,700 öncesine tarihlenen yine huş ağacı reçinesinden yapılma sakız bulunmuştu.

Antik sakızlar, tükürük kalıntıları içerdikleri için ayrıntılı DNA araştırmasına da imkan tanıyor. Sakızı çiğneyenlerin yaşları, cinsiyetleri, tipleri ve varsa hastalıkları da saptanabiliyor.

Baltık adasında bulunan sakızdaki tükürüğün DNA analiziyle gencin temsili resmi de çizilmiş kıza Lola adı verilmişti.

Çiğneyip tükürdüğü sakızdaki DNA’dan elde edilen bilgilerle Lola’nın Tom Björklund tarafından çizilen temsili resmi. Kaynak National Geographic.